Slovenija
22 ogledov

Iz Ljubljane v Dublin, London, Varšavo ...

razno 26.11.12. letalisce jozeta pucnika, letalo, terminal, adria, foto: jaka di Jaka Dimc
Prihodnje leto naj bi v Sloveniji pridobili nove letalske povezave v Dublin, London, Varšavo in Prago, odpirajo pa se tudi povezave s severno Nemčijo ter Skandinavijo.

Na Dnevih slovenskega turizma v Podčetrtku je vodja sektorja za turizem pri Spiritu Karmen Novarlič izpostavila je, da je ključna zgodba o Sloveniji kot zeleni, aktivni in zdravi destinaciji. Več pozornosti bo namenjene tudi za čarterske polete.

Turizem omejen

Popoldanski del Dnevov slovenskega turizma je sicer namenjen 16. Slovenskemu turističnemu forumu. Direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo Marjan Hribar je padec konkurenčnosti Slovenije v turizmu pripisal zlasti politiki in zakonskim omejitvam, infrastrukturi in cenovni nekonkurenčnosti. Vse to se kaže tudi v rahlem padcu nočitev in porabe tujih turistov, medtem ko se je prihod tujcev povečal za skoraj dva odstotka.

Ukinili, sedaj bi spet STO

Med pomembnejšimi ukrepi do konca leta je Hribar omenil novelo zakona o spodbujanju razvoja turizma, ki bo znova uvedel samostojno Slovensko turistično organizacijo (STO) in jo izločil iz Spirita, sprejem pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti, prav tako se še vedno pripravlja operativni program do leta 2020.

Na vprašanje, koliko bo stala odcepitev STO iz agencije Spirit, je odgovoril, da ne bo šlo za "hude" zneske.

Šest milijonov za turizem

Država bo v letu 2014 iz proračuna za promocijo slovenskega turizma namenila skoraj šest milijonov evrov, Hribar pa je opozoril še na možnosti vlaganj v novi finančni perspektivi, ki pa v nasprotju z iztekajočo ne bo več toliko spodbujala gradnje zidov, pač pa predvsem celovite turistične projekte.

V.d. direktorja agencije Spirit Boštjan Skalar je opozoril, da je internacionalizacija in vzpodbujanje neposrednih tujih investicij ključno tudi v turizmu ter da mora biti poslovni načrt vzdržen tudi brez pomoči države. "Sredstva v Sloveniji velikokrat namenjamo le za vrtičke. Tuji investitorji čutijo, da Slovenija ni enotna v strategiji, politikah. Če bomo zalivali le svoje vrtičke, brez zgodbe, bomo dosegli bore malo," je prepričan Skalar.

"V turizmu preveč javnega"

Turizem so zgodbe, ne pa hoteli in prenočišča, je poudaril predsednik uprave Postojnska jama Marjan Batagelj. Zgodbe dela naravna in kulturna dediščina, ta pa je večinoma v javni lasti, je dodal. Po njegovih besedah je v turizmu preveč javnega.

Komentarjev 1
  • Scott 20:42 08.oktober 2013.

    Bo tudi na vse te destinacije virant lahko potoval z znatnim, znatnim popustom?