Slovenija
45 ogledov

Iz mestnega v mestni žep

JP Vodovod - Kanalizacija je poleg kliničnega centra eden izmed največjih porabn Žurnal24 main
Sončna elektrarna. Če jo bo Vo-Ka želela zgraditi, bo morala zemljišče kupiti od svoje lastnice – Mestne občine Ljubljana.

Javno podjetje Vodovod - Kanalizacija (JP Vo-Ka) bi sončno elektrarno gradilo na zemljišču znotraj ograje centralne čistilne naprave, energija pa bi bila namenjena prav obratovanju čistilne naprave. Zemljišča so bila odkupljena za gradnjo obstoječe čistilne naprave in so v lasti Mestne občine Ljubljana (MOL), pravijo v Javnem holdingu Ljubljana (JHL). Čistilno napravo že zdaj upravlja prav JP Vo-Ka.

“Ker je del prostora (približno 30 tisoč kvadratnih metrov) nezaseden, bi bila tam smotrna izgradnja sončne elektrarne,” pojasnjujejo v JHL. Po njihovih predvidevanjih bi nova elektrarna bistveno zmanjšala strošek nakupa električne energije za obratovanje čistilne naprave. Že iz nedavno sprejetih prostorskih načrtov pa je razvidno, da je na teh zemljiščih dopustna le gradnja objektov za potrebe čistilne naprave.

V JHL še niso izdelali preliminarne študije investicijske vrednosti, tehnološke izvedljivosti in ekonomske upravičenosti gradnje sončne elektrarne, prav tako še ni bila sprejeta dokončna odločitev o gradnji. Če se bodo zanjo odločili, bodo poskušali pridobiti tudi evropska sredstva, dodajajo.

Od 750 tisoč evrov naprej
Medtem se na oddelku za ravnanje z nepremičninami na MOL že pripravljajo za prodajo dela zemljišč na območju čistilne naprave, velikih slabih 41 tisoč kvadratnih metrov. Na delu zemljišča še poteka parcelacija, vrednost zemljišča pa bo določena na podlagi cenitve, pravijo.

Jože Poplatnik iz nepremičninske agencije Domart ocenjuje, da bi lahko bila vrednost tega zemljišča med 25 in 50 evri na kvadratni meter, a točne ocene ni mogel podati. To pomeni, da bi morala Vo-Ka za 30 tisoč kvadratnih metrov za gradnjo elektrarne odšteti od 750 tisoč do 1,5 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.