Slovenija
4 ogledov

Iz modrine izstopata dve

Fasade stavb v nizu od Čopove ulice 2 do 12 (od rdeče stavbe proti Prešernovemu Žurnal24 main
Čopova ulica. Niz stavb bi moral biti modre barve, a inšpektorat ne more ukrepati.

Čeprav sta dve stavbi na Čopovi ulici drugačne barve, kot jo za ta niz določa spomeniškovarstvena služba, Inšpektorat Republike Slovenije za kulturo in medije (IRSKM) ne bo ukrepal.

Iz rdeče v pravo
Barve. V eni od dveh drugače prebarvanih stavb na Čopovi ulici ima lokal Aga kebapči. Tam so zagotovili, da bodo stavbo prebarvali tako, da bo ustrezala določilom spomeniškovarstvene službe, ki jih je na odsotnost soglasja opozorila že med prenovo.

Vse fasade v nizu hišnih številk od 2 do 12 bi morale biti svetlomodre, vendar so posege na zdaj rdeči in oranžni stavbi investitorji izvedli med veljavo odloka, ki ni določal, da bi morali zanje dobiti kulturnovarstveno soglasje, je razložila Tamara Javornik, glavna inšpektorica IRSKM.

Sporni elementi na fasadi
Da morajo investitorji za posege dobiti soglasje, velja od začetka oktobra. “Pravni akti imajo pravni učinek od dne uveljavitve in niso retroaktivni,” je dejala Javornikova in dodala, da bi inšpektorat lahko ukrepal le, če ima za to pravno podlago, “sicer je njegov ukrep protizakonit”.

Poleg barve fasade so na omenjenih stavbah neprimerni oglaševalski in drugi elementi, investitorji pa naj ne bi stihijsko spreminjali elementov stavbnega pohištva, je povedala Tatjana Adamič z Zavoda za varstvo kulturne dediščine
Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.