Slovenija
16 ogledov

Iz morja 1,5 tone svinjarije

Čiščenje morja
1/6
Suzana Kos
Na portoroški plaži iz morja 1,5 tone smeti.

Potapljaški klub Nemo z Bernardina je danes organiziral največjo potapljaško-čistilno prireditev pri nas, nakateri se je zbralo okoli 60 potapljačev iz Slovenije, Avstrije in Italije. "Presenečni smo nad količino svinjarije, ki smo jo potegnili iz morja, na dan smo privleki kar tono in pol materiala, od vozičkov iz trgovin, gum, pa številnih steklenic ... Že prej smo pregledali teren in smo vedeli, daje dno nasmeteno, a da bo tega toliko si nismo predstavljali, zlasti okoli glavnega pomola," pove Robi Novak, organizator akcije in vodja potapljaškega kluba.

Morje letos preseneča

Minula štiri leta so čistili morsko dno pri Bernardinu, letos pa so za svojo akcijo izbrali portoroško plažo.

Plavali so med množico meduz oziroma morskih cvetač, ki jih sogovorniki v tolikšnem številu pri nas ne pomnijo. "Morje nas letos resnično preseneča, izjemno bistro je in vidljivost velika, srečujemo izredno velike jate salp, vidimo tune, ki jih prej ni bilo. Ne vem, kaj se dogaja oziroma kaj je vzrok za to, a sem navdušen," še dodaja Novak.

Komentarjev 1
  • principiumnovum 13:37 25.september 2011.

    V naravi velja pravilo, da če kaj iz nje vzameš, moraš vanjo tudi vrniti, npr. v obliki gnojila. Torej, če ste iz narave pobirali smeti, kar je pohvalo, predlagam, da vanjo tudi kaj odvečnega vrnete in sicer predlagam, da bo ...prikaži več to ogromen kup eldeesarskega gnoja z vso pahorjansko smrdljivšno ter vsem usranim golobjim drekom, kar ga je v državi. Če boste iskali prostovoljca za kopanje jame, kamor bi vse skupaj zmetali, se javim za prvega kopača.