Slovenija
67 ogledov

Iz novega gnezda že kukajo mladiči

Selitev z dimnika na poseben steber para štorkelj ni zmotila. (Foto: Iztok Golob Žurnal24 main
Štorklje. Par v Tenetišah ima mladičke. Štorklje gnezdijo tudi na drevesu ob cesti v bližnji Mlaki.

Iz štorkljinega gnezda v Tenetišah blizu Kranja v teh dneh že pogumno kukajo mladički. Vsaj dve glavici, morda celo tri, po opažanjih Kavčičevih, s hiše katerih so pozimi gnezdo preselili na bližnji, posebej za to pripravljen steber.

Bolje pozno kot nikoli
O februarski operaciji smo pisali tudi v Žurnalu24 in omenili negotovost Kavčičevih, da štorkelj ne bo več nazaj. Par, ki je pri njih domoval osem let, je namreč lani jeseni na bližnjem električnem vodu nesrečno poginil. Negotovost je poglabljala še zamuda, saj so vrnitev štorkelj pričakovali konec marca.

“Prileteli sta 4. aprila, enkrat zaokrožili in se usedli brez težav,” pripoveduje Marija Kavčič. Kot kaže, ju selitev gnezda z dimnika hiše na lučaj oddaljen steber ni prav nič motila. Pri Kavčičevih so prepričani, da so se v gnezdo vrnili potomci starega para.

Tudi te so vzeli za svoje, navezanost pa poglablja nov naraščaj. “Imamo mladiče,” rada reče Marija in razkriva, kako so paru pomagali ubraniti gnezdo pred šestimi štorkljami, ki so ga nekaj časa vztrajno poskušale prevzeti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.