Slovenija
18 ogledov

Iz obupa prekinili delo

Miro Lasbaher, zasebnik iz Juršincev, je prejšnji teden za dva dni že protestno Žurnal24 main
Prekipelo je. Ker protest ni organiziran, ni jasno, koliko od 150 zdravnikov bo za dve uri zaprlo ambulanto.

Med več kot 150 zdravniki koncesionarji iz Štajerske in Prekmurja je zaokrožila elektronska pošta, ki poziva k spontani protestni opozorilni prekinitevi dela iz obupa. Tako bodo nekateri zasebniki ta četrtek med 13. in 15. uro opozorilno zaprli vrata svojih ordinacij. Koncesionarji namreč že nekaj časa opozarjajo na po njihovem neupravičeno znižanje sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), kar je nekatere zdravnike privedlo v rdeče številke v poslovanju.

Zbornica jih podpira
''Tako želimo odgovorne opozoriti na svojo stisko. Pacientom bomo v teh dveh urah nudili nujno pomoč, če jo bodo potrebovali. Redno delo pa bo ta čas prekinjeno,'' je poudaril Leon Lang, zdravnik koncesionar iz Murske Sobote, ki se bo prekinitvi dela prav tako pridružil. Dodal je še, da je odločitev, ali se jim bodo pri protestu pridružili ali ne, prepuščena zdravnikom. Dean Klančič, predsednik odbora za zasebno dejavnost pri Zdravniški zbornici Slovenije, pravi, da neorganiziran protest zdravnikov podpirajo. Odbor pa je že sklical izredni občni zbor, kjer bodo obravnavali to problematiko.

ZZZS obsoja ravnanje
Z ravnanjem zdravnikov koncesionarjev pa se ne strinja Rosvita Svenšek, direktorica Območne enote ZZZS Maribor, ki pravi, da je takšen protest neupravičen. ''Če bodo zdravniki prekinili delo, kršijo splošni dogovor v pogodbi, za kar je zagrožena sankcija, in sicer okoli 400 evrov,'' je dodala Svenškova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.