Slovenija
35 ogledov

Iz obupa v lačno poletje

Žurnal24 main
Srečko Prijatelj ostaja v priporu. Sredi prejšnjega tedna zoper njega vložena obtožnica. "Ne preostane mi drugega, kot da začnem gladovno stavkati," je v pismu zapisal obupan poslanec.

Poslancu Srečku Prijatelju, ki je v priporu koprskega zapora od aretacije 13. marca, se tudi v petek ni nasmehnila sreča. Po vloženi obtožnici koprskega okrožnega državnega sodišča in predlogu za podaljšanje pripora za poslanca SNS se je zunajrazpravni senat okrožnega sodišča namreč odločil, da poslancu podaljšajo pripor.

Preiskava je pokazala, da je Prijatelj poleg Mikuža izsiljeval tudi divaškega župana Mitjo Potokarja in direktorico zasebne televizijske postaje Vitel Dolores Žigon Klaut.

Okrožno državno tožilstvo je sredi preteklega tedna spisalo obtožnico za kazniva dejanja izsiljevanja, samovoljnosti in nedovoljene proizvodnje orožja ali streliva in prometa z njima. Dve kaznivi dejanji izsiljevanja je koprsko tožilstvo po sodni preiskavi prekvalificiralo v blažjo obliko, in sicer v kaznivo dejanje samovoljnosti, za kar je predpisana milejša kazen.

"Na spisano obtožnico bomo seveda dali ugovor, prav tako se bomo pritožili na sklep o podaljšanju pripora," je v izjavi za časnik Slovenske novice dejal Prijateljev odvetnik Dejan Markovič.

Napovedal gladovno stavko
Zaradi navedenih razlogov je poslanec medijem poslal obširno pismo, v katerem poleg drugega napoveduje začetek gladovne stavke.

 "Kot vam je znano, sem nezakonito priprt. Priprt sem na osnovi lažne kazenske ovadbe Marjana Mikuža,"
začne svojo pripoved Prijatelj. V nadaljevanju zapiše: "Policija oziroma višji inšpektor, ki vodi postopek, se na veliko hvali, kako bo s to zadevo napredoval. Mikužu je obljubljena osebna zaščita in podpora. Nikomur ni mar, da je samo moji družini dolžan 800.000 evrov. Mikužu se sodi kot skesancu, da dobi pogojno kazen, mene pa se drži v priporu do sojenja. Ali se tu upoštevajo temeljne človekove pravice?"

"Tako mi ne preostane drugega, kot da začnem gladovno stavkati. Čakam še na presojo ustavnega sodišča," napove Prijatelj.

Pravi vzrok za zaprtje?
"Lahko bom zaprt s konstruktom vseh udeleženih, vendar to ne bo ustavilo moje vojne, da Splošna plovba postane zopet slovenska. To je tudi glavni razlog, da sem priprt?" ob koncu pisma zatrdi poslanec.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.