Slovenija
239 ogledov

Iz Perutnine Ptuj bi iztisnili male delničarje

Jajca profimedia
Uprava Perutnine Ptuj je za 29. avgust sklicala skupščino družbe, na kateri bodo delničarji, med katerimi skoraj vse delnice že poseduje ukrajinski holding MHP, odločali o iztisnitvi preostalih malih delničarjev.

Vodstvo ptujske družbe, na čelu katere je od februarskega prevzema s strani Ukrajincev Enver Šišić, je predlagalo, da 8,4 milijona evrov bilančnega dobička iz konca preteklega leta, od tega tudi 6,5 milijona evrov lanskega, ostane nerazporejenega.

Sicer pa bo holding MHP na omenjeni skupščini dokončno iztisnil preostale male delničarje, ki se niso odzvali na njihovo nedavno prevzemno ponudbo. Glavni delničar ima trenutno v lasti že 99,2 odstotka vseh delnic z glasovalno pravico, v kar niso vštete lastne delnice Perutnine Ptuj. Preostalim malim delničarjem bodo izplačali denarno odpravnino v višini 22,34 evra za delnico, kolikor je bila tudi ponujena cena v prevzemni ponudbi.

Ponudbo sprejelo 449 manjših delničarjev

MHP oziroma njegova ciprska družba Hemiak Investments je prevzem ptujske skupine zaključil sredi februarja, ko je poslu zeleno luč prižgala Agencija za varstvo konkurence. Za večinski delež je takrat skupini Sij odštel 176,30 milijona evrov, po objavljeni prevzemni ponudbi pa so maja prišli še do 6,68 odstotka delnic, kar jih je stalo dodatnih 20 milijonov evrov.

Ponudbo za odkup je takrat sprejelo 449 manjših delničarjev, med katerimi je bila največja državna Kapitalska družba (Kad), ki je za nekaj več kot pet odstotkov delnic prejela dobrih 13 milijonov evrov kupnine.

Celoten načrt posodobitve še ni razkrit

Novi ukrajinski lastniki Perutnine Ptuj sicer še vedno izvajajo presojo proizvodnih zmogljivosti Perutnine Ptuj, za zdaj pa zainteresirani javnosti še niso razkrili napovedanega celovitega načrta posodobitve. Predstavnikom Perutninarske zadruge Ptuj so zagotovili, da bodo vlaganja za povečanje proizvodnje potekala v okviru obstoječega poslovnega modela in z nadaljnjim sodelovanjem, želeli pa bi tudi dodatne rejce.

Ob tem želi novo vodstvo Perutnine Ptuj skupaj z rejci v prihodnjih letih obnoviti okoli 50.000 kvadratnih metrov in vzpostaviti dodatnih 25.000 kvadratnih metrov vzrejnih površin. Pri umeščanju površin v prostor pričakujejo tudi podporo občin, so pojasnili na junijskem kolegiju županov občin Spodnjega Podravja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.