Slovenija
3755 ogledov

Iz Petrolovega skladišča iztekla večja količina nafte

Izlitje nafte v Račah Sobotainfo.com
V Petrolu so potrdili, da je v skladišču v Račah prišlo do izlitja dizelskega goriva. Koliko in zakaj, še ni znano.

Iz Petrolovega skladišča naftnih derivatov v Račah je iztekla večja količina derivatov. Koliko, za zdaj še ni znano. Večjo ekološko katastrofo je preprečila novejša čistilna naprava, ki je, kot kaže, zadržala nevarne snovi, danes poroča osrednji štajerski časnik Večer. Da je prišlo do razlitja dizelskega goriva, so potrdili tudi v Petrolu. 

"Pri izvedbi rednih jutranjih monitoringov na čistilni napravi so upravljavci ugotovili večjo prisotnost naftnih derivatov. Stekel je krog obveščanja. Ugotovili smo, da gre za naftni derivat večjih količin. Pristopili smo k sanaciji s poklicno gasilsko enoto. V tem času so nas kontaktirali iz skladišča goriv Petrola v Račah, da so imeli nek neljubi dogodek in da če bi preverili, kaj se dogaja na čistilni napravi. Mi smo že vedeli, kaj se dogaja, le povzročitelja nismo poznali. Ponudili so nam pomoč pri sanaciji, ki smo jo sprejeli. In z ustreznimi vozili prečrpavamo naftni madež," je za Večer pojasnil Sebastijan Soršak, podžupan v funkciji župana občine Rače-Fram.

Kot dodaja osrednji štajerski časnik, so pri Petrolu zaprli vse rezervoarje, a je v sistemu še toliko snovi, da se te še vedno iztekajo. Pa je prišlo do razlitja v okolje? To je glavno vprašanje, ki si ga zastavljajo prebivalci občine Rače-Fram. "Po prvotnih informacijah videti ni. Čistilna naprava je zadržala vsaj glavnino. Počakati moramo na mikroanalize," odgovarja Soršak, ki podatka, koliko litrov je izteklo, še ni imel. "Težko bi rekel, ali je izteklo sto ali tisoč ali več tisoč litrov. V kanalizacijskem sistemu so naftni derivati še vedno prisotni in se še vedno iztekajo v čistilno napravo," je potrdil.

Komentarjev 8
  • rd2dmk2 19:43 16.marec 2023.

    samopostrežba je šla mal narobe... ne moreš v 20 litrski kanister natlačit cel rezervoar.

  • bobubob 19:22 16.marec 2023.

    So bili Rusi?

  • tlacan 18:31 16.marec 2023.

    Bojo že skrili, podkupili inšpektorje in plačali "časopisom", da ne poročajo. Ni prvič in niti zadnjič ne.