Slovenija
18 ogledov

Iz Planice za univerzijado

Univerzijada Saša Despot
Financiranje. Kot kaže, bo država dala še 20 milijonov evrov, Maribor pa deset.

Država je za univerzijado leta 2013 v Mariboru že plačala tri milijone evrov kotizacije, kot kaže, pa bo prispevala še dobrih 12 milijonov za organizacijske stroške in osem milijonov evrov za športno infrastrukturo.

Ta denar bodo po besedah Igorja Lukšiča, ministra za šolstvo in šport, ki opravlja tekoče posle, "prekanalizirali" iz projekta nordijskega centra v Planici. Kdo bo to storil, zdajšnja ali nova vlada, še ni jasno.

Ostalih deset milijonov evrov naj bi prispevala Mestna občina Maribor, ki naj bi se za to zadolžila. Blagoslov za posojilo bodo morali dati mariborski svetniki, ki bodo to obravnavali že na ponedeljkovi seji.

Župan Franc Kangler sinoči za komentar ni bil dosegljiv. So pa si v Mariboru zadali, da bodo za univerzijado dokončali štiri projekte: dogradili Ledno dvorano, dogradili in prenovili dvorano Lukna, zgradili cevovod za zasneževanje in odkupili zemljišča ter zgradili tekaški poligon za biatlon pod Pohorjem.

Fisu bi Slovence tožil

Če se bo tak scenarij, ki se je oblikoval po včerajšnji sestankih odgovornih za ta projekt, uresničil, bo proračun za univerzijado pokrit, saj potrebujejo 30 milijonov evrov, pol za organizacijske stroške in pol za infrastrukturo.

Če se ne bo uresničil, je rezervni načrt, da bo univerzijado namesto Maribora gostila celo Slovenija – skoke so denimo že prestavili v Planico.

Če je Slovenija ne bi organizirala, bi jo Mednarodna univerzitetna športna zveza (Fisu) tožila, je včeraj napovedal generalni sekretar Fisu Eric Saintrond.

V pogodbi, ki so jo slovenski organizatorji podpisali s Fisu, sicer ni penalov za neorganizacijo tekmovanja.

Sicer pa morajo organizatorji do 15. februarja Fisu poslati nov načrt prizorišč z vsemi rezervnimi scenariji in z zagotovili o financiranju.

"Za nas je dobra novica tudi, da bo nov premier Janez Janša, saj je Slovenija univerzijado dobila in potrdila v času, ko je bil on predsednik vlade, zato verjamem, da bo denar zagotovljen," je optimističen Saintrond.

Komentarjev 8
  • Žurnalček 11:51 27.januar 2012.

    Blagor tebi , ki verjameš novinarjem, zlasti nekomu , kateremu je resničnost objavljenega ne tretja ampak 26 vas na tem svetu. Požar je v slo novinarstvu , kot je Jelinčić bil v politiki! Pa še vprašanje . Kolkrat na teden ...prikaži večn te nategnejo, tko al pa tko?

  • Žurnalček 11:47 27.januar 2012.

    MARIBORČANI JHEBALA VAS UNIVERZIJADA !!

  • Žurnalček 11:42 27.januar 2012.

    Štajerska je Štajerska, Gorenjska je pa Gorenjska. Noben v tej državi ne more preusmeriti sredstva, namenjena razvoju v eno področje, na drugo stran v popolnooma nedefiniran segment, ki veze nima z razvojem Gorenjske. Kot se jaz spomnim je zadnji , ...prikaži več , ki je to naredil Fikret Abdić in fasal za to 12 let!! Majo Štajerci pa tako in tako veliko za povedati čez štadione in dvorane, a zdaj si bo pa BANDA postavila isto , ampak na račun DRŽAVE!!! Imate banke , pa si vzemite kredit, kot si ga je LJ. Če pa mesto MB ne more zagotoviti poroštva za 20m. € , potem pomeni , da MB toliko ni vreden, kar je pa potem problem samih Mariborčanov in njihovega ljubljenčka Kanglce!!