Slovenija
34 ogledov

Iz računalniških igric v operacijske dvorane

Imagine Cup DORA Microsoft Slovenija
Ekipa mladih inovatorjev DORA z mariborske univerze je na prestižnem svetovnem tekmovanju Imagine Cup v inovacijah prejela drugo nagrado.

"Gre za najprestižnejše tekmovanje, organizacija je bila vrhunska, srečevali smo vse glavne ljudi iz pomembnih podjetij in dobili veliko izkušenj za naprej. Ekipa je presrečna, vsi smo navdušeni nad uspehom," je vtise malo po pristanku letala v domovini strnil član ekipe Kristjan Košič, asistent na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Ekipa DORA (Doctor Operational Research Assistant), v kateri so še študentje Boštjan Arzenšek, Andraž Leitgeb, Zedin Salkanović in Matej Vogrinčič, je navdušenje požela z inovacijo, ki olajša delo kirurgov med operacijami, poveča učinkovitost in znižuje operativne stroške. Dosegli so drugo mesto in prejeli 10.000 dolarjev nagrade.

Slovenci v hudi konkurenci zablesteli z medicino in čebelnjaki

Svetovno tekmovanje Imagine Cup pod okriljem podjetja Microsoft združuje mlade tehnologe, inovatorje in podjetnike z vsega sveta. Slovenci smo se letos v ruskem Sankt Peterburgu pomerili kar z dvema ekipama, poleg DORE nas je zastopala tudi ekipa Beezinga, ki je s sistemom za analizo in zgodnje obveščanje o dogajanju v čebelnjakih vzbudila veliko zanimanja. Na tekmovanju je sodelovalo 87 ekip iz 71 držav, ki so si mesto na tekmovanju prislužile s predhodnimi izbori.

Preprosta rešitev iz sveta igric bistveno izboljšuje delo kirurgov

Svoj projekt je ekipa DORA intenzivno pripravljala celo leto. Razvili so sistem, ki kirurgom omogoča, da med operacijo pregledujejo izvide na računalniku, brez da bi se pri tem česa dotikali, zato ponovna sterilizacija ni potrebna. Gre za preprosto rešitev, za katero so mladi inovatorji navdih dobili pri računalniških igricah. Prototip so že testirali, v prihodnosti pa bodo po besedah Košiča še naprej sodelovali z Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor, kjer si želijo s sistemom opraviti čim več operacij.  

Ekipe iz Slovenije so na tem prestižnem tekmovanju že v preteklosti dosegale odlične rezultate, letošnje drugo mesto pa je najboljša uvrstitev do zdaj. Kot so povedali člani ekipe, je to tudi dobra vzpodbuda za prihodnje generacije mladih inovatorjev.










 




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.