Slovenija
27 ogledov

"Iz ramadana duhovno okrepljeni in boljši"

Množična molitev v zgodnjih jutranjih urah v Indiji ob ramadanu. V islamskem sve Reuters
Za del več kot milijarde muslimanov po svetu in tudi v Sloveniji se danes ob koncu meseca ramadana začenja tridnevni ramadanski bajram, znan tudi kot eid al fitr ali samo eid. Gre za enega največjih muslimanskih praznikov, ki zaključuje mesec postenja.

Z bajramsko molitvijo bodo konec postnega meseca zjutraj obeležili tudi slovenski muslimani. Osrednjo bajramsko molitev z začetkom ob 5.30, ki jo Islamska skupnost pripravlja na Kodeljevem v Ljubljani, je vodil mufti Nedžad Grabus.

V voščilu je vernikom že v soboto zaželel bajram, poln ljubezni, miru in topline. Kot je izpostavil, muslimanski verniki iz meseca ramadana izhajajo sveži, duhovno okrepljeni in pripravljeni, da so boljši ljudje, bratje, možje in državljani oziroma člani širše družbene skupnosti.

S postom v čevlje tistih, ki nimajo

Post vedno znova opozarja, da se moramo varovati sebičnosti in pohlepa, je poudaril Grabus, ter da je ena najtežjih nalog za vsako družbo, kako doseči enake pravice za najširši krog ljudi. Opozoril je, da je na svetu in med nami več kot milijarda tistih, ki nimajo dovolj hrane za normalen razvoj in življenje oziroma možnosti za človeka dostojno življenje.

Kot so ob prazniku zapisali v Islamski skupnosti v Sloveniji, je mesec ramadan zbližal srca in združil prizadevanja, da okrepijo bratske in sosedske odnose. "Spodbujal pa nas je tudi, da pomagamo revnim in osebam s posebnimi potrebami. Prav tako pa je pomagal, da se lažje soočamo z življenjskimi izzivi, izkušnjami in težavami," so zapisali.

Tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić ob tem dodaja, da je ramadanski bajram družinski praznik, zato bodo vernikom svetovali, naj ga preživijo v krogu družine. Islamska skupnost v Sloveniji sicer organizira bajramske slovesnosti v 18 mestih, in sicer še v Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju, Izoli in Novi Gorici.

Deveti mesec muslimanskega koledarja

Ramadan je deveti mesec v muslimanskem koledarju, ki se ravna po luninih menah. Je eden od petih stebrov islama, med katerimi so tudi izpovedovanje vere v Alaha in njegovega preroka Mohameda, molitev petkrat na dan, dajanje miloščine revnim in bolnim ter romanje v Meko vsaj enkrat v življenju.

Muslimani se v svetem mesecu spominjajo razodetja Korana preroku Mohamedu. V tem času se verniki od zore do sončnega zahoda odpovedujejo hrani, pijači, kajenju, spolnim odnosom, vsem grdim besedam in mislim.

Komentarjev 6
  • ghz891 09:31 20.avgust 2012.

    "Krščanska banda" pobija ljudi od "vekomaj" pa se nič ne pritožuješ? Pozabljaš kaj se je v 8. stol zgodilo, ali nisi nikoli bral Franceta Prešerna?Križarske vojne, "reconquista"?http://en.wikipedia.org/wiki/Taiping_RebellionNemoreš tega fanatika drugače tretirat, imel je podobne shizofrene ...prikaži več motnje kot določeni "junaki" iz Biblije.Še en lep primer novodobnejših fundamentalističnih idiotov:http://en.wikipedia.org/wiki/Lord's_Resistance_Army

  • ghz891 09:24 20.avgust 2012.

    Krščansko Slovenijo? 2012 je bilo vseh kristjanov nekaj čez 50%, 2002 jih je bilo malo čez 60, 1991 pa nekaj čez 70%. Med tem ko je bilo izrečenih ateistov 1991 0.4% 2002 10% in 2012 30%. Še nekaj desetletij in ...prikaži več bomo imeli ateistično slovenijo :) Najboljše da začne JJ državne praznike ki so še krščanski počasni ukinjat (da se znebimo vseh zgodovinskih odpadkov). Ne smemo pozabit da so tudi nas nasilno pokristjanili...

  • matt5 17:22 19.avgust 2012.

    Srečen praznik vam želim in ne ženite si k srcu te komentarje.Ekstremisti so pri vaši veri kakor tudi pri naši rimokatoliški.