Slovenija
22 ogledov

Iz rdeče v oranžno, a nevarnosti ni konec

poplave Saša Despot
Nevihte z nalivi so zaenkrat nekaj manjših težav povzročile v Zgornjem Posočju ter na Vipavskem in Gorenjskem. Največ dela imajo od srede zvečer gasilci, ki izčrpavajo meteorno vodo iz kleti.

Andrej Velkavrh z Arsa to jutro pravi, da se - k sreči - vreme vendarle ni izkazalo povsem tako, kot je včeraj kazalo. Padavine so bile to noč manj intenzivne, kljub vsemu pa povsem brez posredovanj gasilcev ni šlo.

Že sinoči nekaj po deseti je v občini Nova Gorica hudourniška voda zalila kletne prostore več stanovanjskih objektov, zemeljski plaz je ogrožal objekt v naselju Šmihel, zaradi nanosov zemlje in kamenja pa so zaprli ceste v naselju Loke. Brez težav ni šlo niti v občini Renče - Vogrsko, kjer so gasilci črpavali vodo iz stanovanjskih objektov in postavljali protipoplavne vreče.

V občini Radovljica je voda zalila garažo v naselju Zgoša ter dvorišče in stanovanjsko hišo v Begunjah. Vodo so prečrpavali tudi gasilci v Kamniku, v Ljubljani v Tacnu, v občini Tolmin in v občini Gorenja vas - Poljane, kjer si še dobro niso opomogli od poplav pred dvema tednoma.

Naučili smo se!

Je pa oktobrska vremenska ujma vendarle za seboj pustila tudi nekaj pozitivnega; ljudje so se naučili odreagirati prej, pravi občinski poveljnik civilne zaščite občine Gorenja vas - Poljane.

"Okrog 30 gasilcev je bilo na terenu, nekaj prečrpavanj smo imeli. Zalite so bile kleti, meteorna voda je začela ogrožati hiše. Zadeva se je do treh umirila in od takrat ni bilo več nobenega poziva," pravi Štremfelj, ki dodaja, da so gasilci v njihovi občini še naprej v pripravljenosti.

Potem ko je Arso v sredo za večino države razglasil rdečo stopnjo vremenske ogroženosti, je v pripravljenosti tudi še okoli 60.000 pripadnikov civilne zaščite.

Nevarnost še ni mimo

Po zadnjih podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so pretoki rek na območju severozahodne Slovenije veliki. Opozorilni pretok imata presežen Lijak in Tržiška Bistrica. Opozorilni pretok je presegla tudi Drava v Dravogradu. Njen trenutni pretok je 900 kubičnih metrov na sekundo. Trenutno se naraščanje pretokov v Posočju umirja, pretoki Save v zgornjem toku in pritokov pa naraščajo.

  • Kdaj bo pri vas nehalo deževati? Spremljajte prenovljeno vremensko napoved na VREME.NET.

Ob nadaljnjem deževju bodo tudi reke drugod po državi močno naraščale. Ob močnejših nalivih lahko hitro in močno narastejo manjše reke in hudourniki, opozarjajo na Arsu. Pri tem lahko posamezne reke presežejo opozorilne pretoke in poplavijo. Močneje lahko narastejo reke s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah in predalpskem hribovju Julijskih Alp, na Koroškem, v Zasavju in na Notranjskem.

Kot kaže napoved,, se bodo visokovodne razmere po državi nadaljevale tudi v petek in soboto, ko lahko ponovno močneje narastejo reke v osrednji Sloveniji in tudi na vzhodu države. Gladina morja bo ob jutranji in večerni plimi povišana. Ob tem lahko morje na mareografski postaji Koper preseže višino 300 centimetrov in poplavi nižje dele obale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.