Slovenija
19 ogledov

Iz rudnika za mizo

Rudarji stavkajo Gregor Katič
Stavkovni odbor Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) bo nadaljeval pogovor z vodstvom rudnika.

Pogovarjali se bodo o tem, kako bo RTH posloval letos in prihodnje leto, o treh milijonih evrov odpravnin za presežne delavce ter o prezaposlovanju in predčasnem upokojevanju pod ugodnimi pogoji. Do pogovorov prihaja po štiridnevni stavkali v jami minuli teden.

Direktor RTH Bojan Jelen ocenjuje, da bodo pogovori kar dolgi. Pričakuje, da bodo sporazum o izpolnitvi stavkovnih zahtev podpisali predvidoma konec tega meseca.

Dobili pisna zagotovila

Uprava RTH je rudarjem v četrtek dala jasna pisna zagotovila glede izpolnitve omenjenih stavkovnih zahtev, pod katera se je podpisala tudi predsednica vlade Alenka Bratušek, zato so se rudarji odločili, da stavko prekinejo.

Jelen je k rudarjem v jamo že v sredo prinesel dokazila o izpolnitvi stavkovnih zahtev, ki so se nanašale na zagotovitev izplačila februarskih plač 18. marca in izplačilo odpravnin 11 delavcem v skupni višini 240.000 evrov. Gre za delavce, ki so od decembra prijavljeni na zavodu za zaposlovanje.

Na pogajanjih je Jelen pojasnil, da so sredstva za izplačilo februarskih plač že zagotovljena iz letošnjega proračuna. Glede na odločitev poslancev na odboru državnega zbora za infrastrukturo bo s tega naslova letos na voljo devet milijonov evrov, torej štiri milijone, kot je bilo predvideno pred tem.

Prodajali bodo, da bo za plače

Marčne plače naj bi zagotovili s prodajo premoženja, predvsem stanovanj hčerinske družbe Spekter. Rudarji so o tem malo podvomili, saj se prodaja sploh še ni začela. Medtem pa Jelen ocenjuje, da imajo dovolj časa za prodajo tega premoženja, in rezultat tega dela mora biti 18. aprila na računih zaposlenih.

V sredo je ob tem Termoelektrarna Trbovlje (Tet) od svojega lastnika Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) prejela soglasje k nakupu zemljišč, ki so v lasti RTH. Gre za prodajo več kot 100.000 kvadratnih metrov strateških zemljišč Teta, ki ima dva objekta na zemljiščih v lasti RTH. Ta zemljišča pa so ocenjena na tri milijone evrov.

Jelen se je v četrtek mudil v Ljubljani, kjer se je z vodstvom Slovenskih železnic pogovarjal o prezaposlitvi presežnih rudarjev v to družbo, potekali naj bi tudi pogovori o prezaposlitvi rudarjev v Premogovnik Velenje.

Več bi utegnilo biti ta teden znanega tudi o usodi Teta. Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel napoveduje predstavitev rešitve za zasavsko energetiko v paketu, predstavniki delavcev Teta pa se bodo danes srečali z generalnim direktorjem HSE Blažem Košorokom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.