Slovenija
30 ogledov

Iz Šiške se bodo vozili v Zalog

Vrtci v MOL so skupaj zavrnili 1.961 otrok – od 431 otrok imata oba starša vsaj Žurnal24 main
Vrtci. Prihodnje leto ob deset točk, če otroka ne boste pripravljeni voziti.

Ljubljana. Če bodo starši otrok, ki do zdaj še niso bili sprejeti v ljubljanski vrtec in bodo uvrščeni na centralni čakalni seznam, zavrnili ponujeno mesto v kateremkoli vrtcu v Ljubljani, drugo leto ne bodo prejeli dodatnih desetih točk. Te bi jim namreč po merilih za sprejem otrok v vrtce pripadale, ker so bili uvrščeni na čakalno listo, mesta zanje pa v prejšnjem šolskem letu ni bilo.

Ob odklonitvi prostega mesta bo otrok ostal na centralnem čakalnem seznamu in ne bo izbrisan, vendar naslednje leto ne bo prejel dodatnih točk.
Marija Fabčič, MOL

Na septembrski seji mestnega sveta Mestne občine Ljubljana (MOL) bodo namreč svetniki sprejeli pravno podlago, odlok za združevanje čakalnih seznamov vseh 23 vrtcev v Ljubljani. Vrtci bodo predhodno pisno pozvali vse starše na čakalnih seznamih, naj se znova opredelijo za to, da vpišejo otroka v katerikoli vrtec. Novela zakona o vrtcih je namreč določila, da odklonitev te izbire ne pomeni črtanja s skupnega čakalnega seznama, je dejala Marija Fabčič, načelnica mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na MOL.

Tako bodo poskušali otroke sprejeti najprej v drugoizbrani vrtec, kamor so ga starši želeli vpisati, nato pa jim bodo torej dali možnost, da ga vpišejo v katerikoli vrtec s prostim mestom. Dodala je, da lahko ob tako povečanem vpisu staršem zagotavljajo le prosto mesto, ne pa vselej tudi želene lokacije. Če bodo starši vpisali otroka v vrtec, ki jim ne ustreza najbolj, bodo lahko prihodnje leto vseeno izbrali vrtec, ki so ga želeli najprej.

Otrok niso smeli sprejeti
Starši pa so nas opozorili, da vrtci kljub prostim mestom v zadnjem mesecu niso smeli sprejemati čakajočih otrok s čakalnih seznamov, ki so jih oblikovali vrtci. Fabčičeva je pojasnila, da otrok po koncu prve faze sprejema v začetku julija res niso mogli več sprejemati, ker zaradi sprememb zakona o vrtcih posameznih čakalnih seznamov vrtcev na občini niso smeli združiti v enotnega. Zakon je namreč določil, da morajo združevanje urediti v posebnem odloku, ki pa ga bodo, kot že povedano, sprejeli šele septembra.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.