Slovenija
1179 ogledov

Iz spodnjega stanovanja prihaja smrad. Na koga naj se obrnem?

smrad Profimedias
Kaj storiti, če od soseda prihaja močan smrad?

Na nas se je obrnila gospa, ki jo zelo moti smrad po kurilnem olju:"V pritličju je stanovanje prazno, vendar se zaradi mraza  kuri na kurilno olje," je zapisala in dodala, da se smrad čuti po vsem stanovanju, sama pa ne, kam naj se obrne na pomoč: "Resnično zelo smrdi," je dodala.  

Mi smo se obrnili na okoljsko inšpekcijo, kjer so nam odgovorili, da v Sloveniji nimamo posebnih predpisov, ki bi urejali izključno problematiko smradu: "Najbolje bi bilo, da bi zadevo rešila stanovalca med seboj ali pa s pomočjo upravnika," sporočajo z ministrstva za okolje, kjer dodajajo, da je sicer težko določiti, katere vonjave so "prekomerne" ali moteče: "Verjetno bi se lahko strinjali, da različne osebe motijo različne vonjave, nekatere vonj po ocvrti hrani, druge po določenem parfumu in podobno," so zapisali.

Inšpekcija nima vstopa v stanovanje 

Sicer pa okoljski inšpektorji nimajo vstopa v privatne prostore, če lastnik oziroma uporabnik temu nasprotuje: "Če mora inšpektor pri opravljanju nalog inšpekcijskega nadzora pregledati posamezne prostore v stanovanju, pa temu lastnik oziroma uporabnik nasprotuje, si mora za pregled teh prostorov pridobiti odločbo pristojnega sodišča, " so pojasnili.

Ni zakonske podlage

"Pristojni inšpektor za okolje kaznuje inšpekcijskega zavezanca, ki je lahko lastnik ali druga oseba, če ima zato določeno pravno podlago, ki pa je v primeru "prekomernega" smradu nima," so še pojasnili na pristojnem ministrstvu in dodali, da inšpektor glede smradu lahko ukrepa le v primeru, ko gre za nadzor veljavnih okoljevarstvenih dovoljenj, ki jih potrebujejo pravni subjekti oziroma določeni objekti. Inšpektor v tem primeru lahko izda ukrep o zmanjšanju ali celo preprečitivi smradu.

Preostane le še sodišče

Če dogovor ni mogoče in se sosed ne zmeni za vaše težave, lahko zoper njega vložite tožbo na pristojno sodišče, kjer pa boste morali dokazati, da gre za kršitev odločbe zakona, ki se nanašajo na med sosedske odnose.

V Stvarnopravnem zakoniku tovrstne sosedske težave opredeljujeta dva člena:

73. člen, ki se nanaša na prepoved medsebojnega vznemirjanja govori o tem, da sosedje svojega stanovanja ne smejo uporabljati na način, da bi vas vznemirjali in povzročali škodo. 

75. člen zakonika, ki se nanaša na prepovedane imisije, pa navaja, da  sosed ne sme opravljati dejanj in mora odpraviti vzroke, ki bi vam oteževali uporabo vašega stanovanja čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna ali povzročajo znatnejšo škodo (prepovedana emisija).

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • jozicamurn 18:18 18.december 2016.

    Moti predvsem cigaretni dim, saj lahko pride levo/desno/gor/dol iz vseh strani in je nevaren, saj otroci in tudi vsi, ki to pasivno inhaliramo, hitro zbolimo. Če kadijo na balkonu je huje kot če kadijo čisto v notranjosti svojega stanovanja in ...prikaži več potem prevetrijo. Poleti z možem nisva mogla imeti odprto okno, saj je od spodaj vse prihajalo ravno gor k nam od nekih študentov. Otroci so kašljali in tudi naju je bolela glava. Mislim, da bi moral glede tega biti urejen nek zakon in tudi hišni red a kakršno državo imamo so to bolj večne sanje.

  • Avatar Mirč Sla
    Mirč Sla 14:01 18.december 2016.

    v pristojnem ministrstvu pa ni zakonske podlage, pravijo...sramota,,

  • Avatar Mirč Sla
    Mirč Sla 13:58 18.december 2016.

    Cigaretni dim je eno,, smrad po kurilnem olju pa drugo, oboje zelo smrdi,..okoljska inšpekcija pa deluje tak, tak.