Slovenija
18 ogledov

Iz travnika v zazidljivo parcelo

ljubljana 03.06.10, celovski dvori, jama pred celovskimi dvori, celovska cesta, Anže Petkovšek
Načrt. Od marca novi predlogi, katera zemljišča v MOL naj postanejo zazidljiva.

Župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković je napovedal, da bodo marca začeli zbirati predloge lastnikov zemljišč, ki želijo spremeniti njihovo namembnost (na primer iz kmetijskih v zazidljiva). Ti postopki bodo trajali vsaj dve, tri leta, je dodal, ker bo treba zanje znova pridobiti 27 soglasij pristojnih organov na državni ravni. Najprej bodo na vrsti tisti, ki imajo večjo možnost, da jim bodo spremenili namembnost, je dejal in omenil območja ob Ižanski cesti, v Črni vasi ter na Hruševski in Bizoviški cesti.

Stolpnici in parkirišča

Včeraj so mestni svetniki sprejeli prve spremembe občinskega prostorskega načrta (OPN) iz leta 2010, ki niso posegale v zazidljivost. So pa med drugim predvidele dva stolpiča z 21 nadstropji v jami pred Celovškimi dvori. "Ne strinjam se, da sta stolpnici edina rešitev, da tam ne bo več jame. Pajdaškega urbanizma, da poskušamo le zadovoljiti želje investitorja, ne morem podpreti," je dejal Gregor Istenič iz SD. Miran Gajšek, načelnik oddelka za urbanizem na MOL, je odgovoril, da je v Šiški visoka gradnja primerna in da Ljubljana potrebuje nova, predvsem socialna stanovanja. V stolpičih je sicer predvidenih okoli 320 stanovanj.

Opozicijski svetniki so nasprotovali tudi temu, da je občina znižala parkirne normative. "Zdaj ni več nujno, da sta dva parkirna prostora na eno stanovanje, sploh pri neprofitnih," je spremembe pojasnil Janković. Gajšek je dodal, da so zmanjšali parkirne normative ob vpadnicah, kar je v skladu s prometno politiko zmanjševanja odvisnosti od avtomobila. "To gre le v prid kapitalu, spodbujanje javnega prometa je le izgovor," je bil oster Miha Jazbinšek iz Zelenih Slovenije in dodal, da se bodo napovedi, da manj parkirišč pomeni več zelenic, izkazale za laž.

 

Komentarjev 2
  • Lavdan 10:13 15.januar 2013.

    Nenasitni ljubljanski mafiji je zmanjkalo denarja in začenjajo z novimi nepremičninskimi posli. In kdo bo kupil ta stanovanja, če je že sedaj na tisoče praznih. Vlagajo naj denar v infrastrukturo, da ne bodo po Ljubljani ljudje imeli greznic in pili ...prikaži več vodo iz salonitnih cevi, če se že hvalijo kaj vse so naredili.

  • dragec 08:21 15.januar 2013.

    za glavnega izvajalca predlagam VEGRADza podizvajalce SCT, Primorje,koordinator GREP,investitor MOLbalanser z denarnimi tokovi - družina jankovićpovezovalni g janša in podjetje IMOS