Slovenija
2902 ogledov

"Ukvarjanje z glasbo jih osrečuje"

glasba, otrok, klavir Profimedia
"Doma sem se aktivno ukvarjala z glasbo, se učila igrati flavto, klavir, violino in petje. Rada bi nadaljevala z igranjem flavte, pa ne vem kako," pravi deklica.

Melodije so moralni zakoni, ki dajejo dušo vesolju, krila umu, polet domišljiji in šarm ter veselje do življenja. Tako je o glasbeni umetnosti več kot dva tisoč let nazaj govoril veliki grški mislec, Platon. Ljudje se z njo ukvarjamo že vse od najzgodnejših obdobij naše civilizacije. Od preprostih ritmov in melodij, ki so odsevale pradavne rituale, do kompleksnih simfonij, ki izražajo človeško zapletenost.

Glasba je zvesti spremljevalec našega življenja, mnogim pa tudi pomoč, opora in vzor – še posebej otrokom. "Ukvarjanje z glasbo jih osrečuje in temu radi namenijo svoj prosti čas," je za Žurnal24.si zapisala vodja kreativnih projektov Zveze mladine prijateljev Slovenije (ZMPS) Anja Vogrič. "To je zanje tisto, v čemer so dobri in si želijo biti še boljši. Nekateri v tem vidijo celo svoj bodoči poklic." Da pa tisti nadarjeni, ki si glasbila ali šolnine v glasbeni šoli ne morejo privoščiti, ne bi bili prikrajšani za to izkušnjo, sta v skupni socialno-humanitarni kampanji moči združila Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) in Skupina Žito z blagovno znamko Žito kruh:

"Otrokom in mladostnikom, ki si želijo glasbenega ustvarjanja, želimo omogočiti obisk glasbene šole ali jim pomagati pri nakupu instrumenta, če želijo še naprej razvijati svoje glasbene potenciale." - Anja Vogrič, vodja kreativnih projektov ZMPS

Zgodbe, ki vam bodo segle do srca

Nakup glasbenega inštrumenta in obiskovanje glasbene šole postajata za mnoge otroke in mladostnike težko uresničljiva želja. "Star sem enajst let in v prostem času se rad zunaj igram s prijatelji in igram harmoniko," v pismu za prijavo za pomoč piše eden od dečkov. "Imam tudi svojega učitelja harmonike. Ker pa je mami zelo bolna in je trenutno brez službe in ker imata z atijem še ogromno drugih stroškov, mi ne moreta plačevati harmonike. Jaz pa si jo še naprej želim igrati." 

harmonika, otrok, glasba | Avtor: Profimedia Profimedia

"Živim z mami in bratcem. Nedavne ujme so nam povzročile veliko škode," je Zvezi prijateljev mladine Slovenije napisal eden od dečkov. "Instrument igram že osem let in niti enkrat še nisem razmišljal o prenehanju. Glasba je nekaj, kar me osrečuje. Kadar sem slabe volje, me pomirja in me spomni, da je jutri spet nov dan. Zame je kot hrana ali voda. Ko primem v roke svoje glasbilo, nisem več na tem svetu, ampak v svetu glasbe, kjer vsi problemi naenkrat izginejo. Za nekatere je raj morje, plaža, valovi. Zame pa je raj glasba. In še naprej se želim ukvarjati s tem. Želim igrati na velikih odrih in čutiti to moč, čarovnijo glasbe in jo deliti z občinstvom."

Deklica, ki je pred kratkim ubežala vojni v Ukrajini, je zapisala: "V Slovenijo sem prišla z babico, ker je moja mami umrla pred nekaj leti, oče pa je v Ukrajini in ne more sem. Doma sem se aktivno ukvarjala z glasbo, se učila igrati flavto, klavir, violino in petje. Rada bi nadaljevala z igranjem flavte, pa ne vem kako."

Sredstev je dovolj še za najmanj deset otrok

To je samo del pisem, ki so jih pred kratkim prejeli na Zvezi prijateljev mladine Slovenije. Več si jih lahko preberete na njihovi spletni strani. Vsi, ki so pisali o svojih zgodbah, so se z njimi tudi prijavili na razpis za pomoč iz sklada Glasbenik sem. 

Namen sklada Glasbenik sem je zagotavljanje pomoči otrokom in mladostnikom iz socialno ogroženih okolij pri uresničevanju njihovih glasbenih potencialov. Komisija za socialna vprašanja in humanitarne projekte je ob začetku šolskega leta izbrala 12 mladih glasbenikov, ki so pravočasno oddali popolno izpolnjene vloge, in jim omogočila financiranje glasbenega udejstvovanja v šolskem letu 2023/2024.

"Prvi razpis smo objavili letos avgusta," pojasnjuje naša sogovornica. "S skladom Glasbenik sem smo v letu 2023 obogatil naš socialno-humanitarni program Eno srce, ki združuje različne sklade, s katerimi namensko pomagamo otrokom in družinam." Ker pa imajo na Zvezi mladine prijateljev Slovenije na razpolago sredstva, ki bi v glasbene šole lahko popeljala še najmanj deset otrok, so se odločili, da ponovno odprejo razpis, ki tokrat traja do 24. novembra.

violina, glasba, deklica | Avtor: Profimedia Profimedia

Kampanja "Naj zaigra dobrota iz srca"

Del sredstev od nakupa Žitovih najbolj priljubljenih kruhov, to so Ajdov kruh z orehi, Jelen in Hribovc, med 2. 11. in 30. 11. 2023 bo podjetje doniralo ZPMS za sklad oziroma program Glasbenik sem. Ob zaključku aktivnosti pa se bo v decembru odvil tudi poseben glasbeni dogodek, kjer bo podjetje Žito zbrana sredstva predalo ZPMS. "Del zbranih sredstev bomo med drugim namenili tudi nakupu glasbila za 15-letnega mladostnika, ki že pri svojih rosnih letih občasno zaigra na svoje trobilo na odru Slovenske filharmonije," je povedala vodja kreativnih projektov.