Slovenija
62 ogledov

Iz zapora vas ne bodo spravili

Organizatorji želijo preprečiti ilegalno preprodajo vstopnic na ZOI leta 2010. ( Žurnal24 main
Nasveti za vse tiste, ki se odpravljate na zimske olimpijske igre v Soči.

Na zunanjem ministrstvu so pripravili serijo nasvetov za vse tiste, ki se odpravljate na ogled zimskih olimpijskih iger v Sočiju.

Svetujejo, da se še pred potovanjem seznanite s potovalnimi nasveti po Rusiji, izpolnite obrazec za prostovoljno obveščanje o načrtovanem potovanju, obiščete uradno spletno stran olimpijskih iger, si preberete navodila za občinstvo in obiščete spletno stran olimpijskega komiteja.

Za ogled iger morate imeti vstopnico, morate se prijaviti in  prevzeti dovolilnico za gledalce pri enem od centrov za prijavo gledalcev.

Redno kontrolirajo dokumente


Poleg potnega lista potrebujete tudi vizum, potni list pa mora biti veljaven najmanj pol leta po preteku vizuma. Potni list imejte ves čas pri sebi, saj policija redno izvaja kontrole osebnih dokumentov. Kopijo pa imejte shranjeno na varnem, skenirano kopijo obeh dokumentov pa na elektronskem naslovu. "Če vam potni list ukradejo ali ga izgubite, morate to takoj prijaviti na lokalni policijski postaji ter zaprositi za policijsko poročilo. Veleposlaništvo RS v Moskvi vam lahko ob priloženem policijskem poročilu in osebni fotografiji izda potni list za vrnitev ter vam svetuje, kako pridobite izhodni vizum, s katerim boste lahko zapustili Rusko federacijo in se vrnili domov," svetujejo na ministrstvu.

Če boste v Rusiji ostali več kot sedem dni, se morate prijaviti pri krajevni izpostavi Zveznega migracijskega urada.  Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v Ruski federaciji ni veljavna, zato pred odhodom sklenite ustrezno potovalno in zdravstveno zavarovanje. 

Še nekaj nasvetov:


1. Upoštevajte varnostne postopke, navodila pristojnih služb in pravila, ki veljajo na olimpijskih prizoriščih.

2. Zdravila, ki se izdajajo na recept, je možno prinesti na olimpijska prizorišča le, če imate s seboj zdravniško potrdilo, da ta zdravila potrebujete.

3. Pri sebi imejte dokument z naslovom hotela/sobe/apartmaja, kjer ste nastanjeni (tudi v ruščini). Pri sebi imejte tudi telefonsko številko zavarovalnega agenta, pri katerem ste sklenili potovalno zavarovanje.

4. Pri sebi imejte le nujne vrednejše predmete (potni list, kreditna kartica, telefon in nekaj gotovine), ki jih ne shranjujte v stranskih žepih ali torbicah.
 
5. Denar zamenjajte v banki, hotelu ali v menjalnicah – menjava denarja na ulici ni dovoljena.

6. Če pride do protestnih shodov in aktivnosti, na MZZ svetujejo, da se jim izogibate.

7.  Upoštevajte običajne preventivne ukrepe zaradi morebitnih žeparjev in ali roparskih tatvin na letališčih, železniških postajah, v barih ali na sredstvih javnega prometa.

11. V Ruski federaciji je posedovanje ali uživanje drog (ne glede ali gre za mehke ali trde droge) kaznivo, kazni za tovrstne prekrške pa so zelo visoke.

Na voljo so vam za:

Diplomatsko-konzularno predstavništvo vam lahko pomaga pri izdaji začasnega potnega lista za vrnitev v Slovenijo, posreduje pri pridobitni denarnih sredstev za vrnitev, vzpostavi stik z domačimi, če bi vas zaprli ali priprli, obvesti bližnje in pristojne institucije v primeru nesreče, pomaga vzpostaviti stik z odvetniki, prevajalci, zdravstveno službo, če bi bilo to potrebno.

Komentarjev 1
  • Trovlak 17:09 29.januar 2014.

    Nič niso omenili, da bo prišlo do terorističnih napadov... Hm? Glavno, da bo profit ali kako?