Slovenija
3008 ogledov

Iz zraka: Strašljivi posnetki posledic uničujočega požara v Mariboru

Požar, ki je v ponedeljek izbruhnil v hali družbe za predelavo odpadkov Surovina v Mariboru, so gasilci ponoči uspeli v veliki meri pogasiti. Še vedno pa pod kupi zgorelih odpadkov ostajajo številna žarišča, ki jih morajo ukrotiti, je davi za STA povedal direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer.

"Gasilci so bili na delu vso noč. Trenutno jih je tam še vedno 90," je povedal Ciringer.

Z delovnimi stroji podjetja Surovina danes razkopavajo kupe zgorelega odpadnega materiala in ostankov strehe, saj pod njimi še vedno tli. Vsa ta žarišča morajo odkriti in pogasiti. "Tega je ogromno, zato nas čaka še veliko dela," je dejal Ciringer. Ocenjuje, da bodo gasilci dejavni še vsaj ves današnji dan.

"Požar je bil v večernih urah lokaliziran, ponoči pa v glavnem pogašen, vendar je gašenje zaradi tlečih preostankov odpadkov še vedno potrebno," so danes sporočili tudi iz podjetja Surovina. "Gašenje otežuje uničena streha stavbe, ki jo je potrebno porušiti, kar bomo po zahtevnih pripravljalnih delih izvedli takoj, ko bo to mogoče, predvsem pa brez nevarnosti za vse prisotne," so dodali.

Zagorelo je v ponedeljek malo po poldnevu v hali velikosti 50 krat 70 metrov. "Po prvih neuradnih podatkih je prišlo do samovžiga v večjem obsegu in hipnega požara v hali z nenevarnimi odpadki, kjer skladiščimo alternativno gorivo iz odpadkov," pojasnjujejo v Surovini.

Po prvih ocenah gasilcev je ogenj zajel okoli 5000 kubičnih metrov odpadkov. Gašenje, v katerem je sodelovalo okoli 250 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, je v ponedeljek poleg vetra oteževalo dejstvo, da se je streha hale zaradi vročine sesedla sama vase in s tem otežila dostop gasilcem.

Opozorilo javnosti, naj se v bližini Surovine ne gibajo na prostem, danes še vedno velja, čeprav se z območja ne vije več tako gost dim, kot v ponedeljek. "Dim niti približno ni več takšen kot včeraj, manjša žarišča pa so še vedno, zato naj se tisti v neposredni bližini še vedno držijo tega navodila. Bolje je, da se ne zadržujejo v okolici Surovine," je povedal Ciringer.

V Mariboru je bila v ponedeljek zvečer zaradi požara v Surovini močno presežena vsebnost prašnih delcev PM10 v zraku. Danes so iz ministrstva za okolje in prostor sporočili, da je po ponedeljkovem začasnem povišanju danes raven delcev PM10 enaka kot pred požarom in običajna za območje Maribora.

To je že tretji požar na tem območju v zadnjem tednu dni, s tem da sta bila prva dva manjša. Direktor Surovine Jure Fišer zagotavlja, da med zagorelimi ni nevarnih odpadkov in da odpadke skladiščijo v skladu z zakonodajo in ostalimi predpisi.

"Zaradi trenutnega stanja na področju odpadkov v Sloveniji smo pri svojem delovanju imeli sprejete vse preventivne ukrepe in kljub 24/7-urni požarni straži z rednimi obhodi kritičnih lokacij tega nismo mogli preprečiti, saj je požar nastal hipoma in v velikih razsežnostih," so danes ponovno poudarili v podjetju.

Pojasnili so, da so težave na širši, sistemski ravni. "V Sloveniji kljub nenehnim opozarjanjem in apeliranjem na državne institucije glede problematike na področju odpadkov nimamo lastnih rešitev za termično izrabo dela odpadkov, ki jih ni možno reciklirati. V Surovini prevzemamo skrb za ravnanje z odpadki v več kot 15.000 slovenskih podjetjih. Že od novembra naprej čakamo na izvozna dovoljenja, ker se je Madžarska odločila, da le-teh ne izdaja. Odpadki se predolgo skladiščijo, kar povečuje možnost za nastanek požarov," so navedli.

Na okoljskem ministrstvu so medtem izrazili obžalovanje, da je prišlo do požara. Spomnili so, da je vlada lani sprejela uredbo o skladiščenju trdih gorljivih odpadkov na prostem, ki zaostruje pogoje za skladiščenje odpadkov na prostem. Prav tako so spomnili, da bo država poskrbela za odpadno embalažo, ki je niso odpeljale družbe za ravnanje z odpadno embalažo. Sistemsko naj bi zadeve rešila novela zakona o varstvu okolja, ki jo je pripravil odhajajoči minister Simon Zajc in čaka njegovega naslednika, nenazadnje pa bomo morali pri nas postaviti tudi lasten sistem za termično obdelavo odpadkov, so dodali.

Po prvih nestrokovnih ocenah policije je požar povzročil za okoli tri milijone evrov škode. Zagorela je namreč povsem nova skladiščna hala, ki so jo postavili po obsežnem požaru v Surovini leta 2013. Takrat je zagorelo zaradi kratkega stika na napajalnem kablu enega od strojev, tokrat pa ocenjujejo, da je prišlo do samovžiga odpadkov.

"Vse občane Maribora in okolice naprošamo za razumevanje, saj se trudimo po svojih najboljših močeh, da preprečimo širjenje negativnih vplivov na okolje," so danes še sporočili iz Surovine.

 

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 15:05 03.marec 2020.

    a to se za vas zdi strašljivo, meni popolnoma nič, smeti je treba zakurit, to je najcenejša varianta, da se jih znebimo ... če država ni sposobna naredit sežigalnice, se bodo pa smeti kurile na prostem, enostavno

  • Avatar olor
    olor 14:55 03.marec 2020.

    Ampak nesnage ni več, a ni bil to namen?