Slovenija
38 ogledov

Izberite si svojega evroposlanca

Jurij Toplak bi preferenčni glas razširil tudi na volitve v državni zbor, saj vo Žurnal24 main
Na volitvah v Evropski parlament lahko oddate glas kandidatu, ne zgolj stranki. Na volitvah 2004 je preferenčni glas mimo vrstnega reda v parlament pripeljal le Boruta Pahorja.

Preferenčni glas na evropskih volitvah 7. junija oddate tako, da poleg imena liste označite tudi eno od imen kandidatov na tej listi. Z njim (in zadostnim številom somišljenikov) lahko premagate tudi strankarske preference in pomagate v Evropski parlament kandidatu, ki ga stranka ni postavila na najboljše mesto. Vam pa je simpatičen, ker je mlad ali na primer iz vaše regije ...

Obkrožiti morate pravilno
Član državne volilne komisije Jurij Toplak z mariborske pravne fakultete pojasnjuje: "Vsa imena bodo natisnjena na glasovnici. Pomembno je, da je označen kandidat z liste, za katero je volivec glasoval. Neveljavna bi bila glasovnica, na kateri bi volivec označil eno od strankarskih list, nato pa oddal preferenčni glas kandidatu z druge liste."

Pri nas avtomatizma ni
Toplak pojasnjuje, da v "posameznih državah velja, da je izvoljen tisti kandidat z liste, ki prejme največ preferenčnih glasov. V Sloveniji je kandidatom z dna liste nekoliko težje, prestopiti morajo še tako imenovani prag upoštevanja preferenčnih glasov. Če je na listi sedem kandidatov, morajo zbrati eno štirinajstino glasov, ki jih je prejela lista, na kateri kandidira. Če lista prejme na primer 140 tisoč glasov, mora kandidat zbrati deset tisoč preferenčnih glasov."

Preferenčni za parlament
Ker preferenčni glas volivcu poveča možnost izbire, Toplak meni, da bi ga bilo smiselno uvesti tudi na volitvah v državni zbor. Na lokalnih volitvah imajo volivci že zdaj možnost oddaje preferenčnega glasu. Ker pa je pri lokalnih volitvah postavljen zelo visok prag upoštevanja preferenčnih glasov, bi bilo po Toplakovem mnenju tega "smiselno spustiti".

Mojca Kleva © Anže Petkovšek

 

Mojca Kleva (SD) in Anže Logar (SDS)
Sta najmlajša kandidata na listah največjih strank v državi. V življenjepisu obeh piše, da sta bila kot prva Slovenca zaposlena v Evropskem parlamentu v Bruslju. Kleva je bila svetovalka v poslanski skupini Stranke evropskih socialdemokratov (SES), Logar pa svetovalec v poslanski skupini Evropske ljudske stranke – evropskih demokratov (EPP).

Zakaj odhajate na evropske volitve? Glede na to, da niste pri vrhu liste, imate sploh kakšno možnost za izvolitev?
Logar
: Na neizvoljivem mestu si samo, če te na listi ni. Zaradi instituta preferenčnega glasu so vsi kandidati na listi potencialno izvoljivi. Volivci imajo pri volitvah v Evropski parlament tako precejšen vpliv na končno sestavo sedemčlanskega "moštva" v Bruslju.
Kleva: Menim, da lahko s prepričljivo in argumentirano kampanjo pridobim dovolj zaupanja Slovenk in Slovencev za preferenčne glasove.

Koliko preferenčnih glasov potrebujete za izvolitev?
Logar
: Potrebno število glasov bo v veliki meri odvisno od volilne udeležbe. Bo pa številka 7500 že precej dobra popotnica za odhod v Bruselj. Težko, a ne nemogoče.
Kleva: Seveda. Glede na napovedano volilno udeležbo jih potrebujem med deset in petnajst tisoč.

Anže Logar © Anže Petkovšek

 
Koga boste nagovarjali?
Logar
: Mladi so zagotovo segment prebivalstva, na katerega se velja osredotočiti. Glede na to, da so za mano že dobra tri leta "adiministrativnega" Bruslja, direktorovanje na uradu za komuniciranje in predsedovanje Slovenije Svetu EU, verjamem, da lahko prepričam tudi kakšnega od tistih, ki sicer mladost nosijo predvsem v srcu.
Kleva : Med kampanjo bom posebej nagovarjala vse skupine, s posebnim poudarkom na ženskah in mlajših volivcih. Glavnino svojih aktivnosti bom izvajala na Primorskem, v Ljubljani in Mariboru.

Kdo od kandidatov ima možnost za izvolitev s preferenčnim glasom?
Logar
: Vsi. Temu so ravno namenjeni preferenčni glasovi. Prej ali slej bi kazalo še spremeniti zakonodajo za volitve v državni zbor. Tako bi imeli volivci neposrednejši vpliv tudi na sestavo slovenskega parlamenta.
Kleva: Matej Lahovnik, verjetno. Pa seveda jaz (smeh).



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.