Slovenija
463 ogledov

Izberite svojo družbeno ustanovo v Sloveniji in pomagajte

Sneg za božič Profimedia
Sredi prazničnega vrveža je morda prav, da se za trenutek ustavimo in razmislimo o kakšnem dobrem delu.

Z oddajo zahteve finančni upravi lahko denimo zavezanci del svoje odmerjene dohodnine namenijo kot donacijo družbeno pomembnim ustanovam. Trenutno je takšnih nekaj manj kot pol milijona zavezancev, preostali imajo čas še do konca leta.

Možnost, da zavezanec pol odstotka od svoje odmerjene dohodnine nameni za financiranje splošno-koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov, se je v zakon o dohodnini vpisala z davčno reformo v letu 2007. Za splošno-koristne namene se štejejo humanitarni nameni, nameni varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter invalidski, dobrodelni, ekološki, kulturni, športni, religiozni in drugi nameni.

Vsak zavezanec za dohodnino lahko od tedaj s posebnega seznama, ki je objavljen na spletnih straneh Finančne uprave RS (Furs), izbere družbeno pomembne ustanove, ki naj jim finančna uprava nakaže največ 0,5 odstotka njemu odmerjene dohodnine: ta odstotek lahko razdeli med več prejemnikov, a delež ne more biti manjši kot 0,1 odstotka. Upravičencev je več kot 5000.

Osebno ali po pošti

Zahtevo lahko vložijo osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu, še lažje pa je to storiti elektronsko preko mobilne aplikacije eDavki. Za preusmeritev dela svoje dohodnine na račun katere od organizacij s seznama upravičencev se lahko odločijo kadarkoli, če bodo to storili do konca tega meseca, pa se bo zahteva upoštevala že pri obračunu dohodnine za leto 2019. Na višino vračila ali doplačila dohodnine to ne bo vplivalo.

Zahteve ni treba vlagati vsako leto znova. Enkrat že vložena zahteva velja za nedoločen čas.

Naj pa zavezanci novo vložijo v primeru, da želijo svojo odločitev spremeniti in donacijo nameniti komu drugemu, kot so jo doslej, svetujejo na Fursu. Upoštevali pa bodo zadnjo veljavno zahtevo, s katero bodo razpolagal na dan 31. decembra tistega leta, za katero se odmerja dohodnina.

Vseh več kot 5.000 upravičencev na leto skupaj prejme približno pet milijonov evrov donacij od dohodnine. Po podatkih iz obračuna dohodnine za leto 2018 je največji prejemnik donacij društvo klovnov zdravnikov Rdeči noski. Sledijo Slovenska karitas, zasebni finančni sklad za financiranje družbenega podjetništva Sklad 05, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in Slovenska fundacija za Unicef.

Višina donacije je odvisna od višine odmerjene dohodnine posameznega zavezanca. Če se zavezanec za donacijo ne odloči, pa Furs pol odstotka od odmerjene dohodnine nakaže v letos ustanovljen poseben sklad, s katerim upravlja ministrstvo za javno upravo, iz njega pa financira razvoj nevladnih organizacij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.