Slovenija
36 ogledov

Izbira šole odvisna od denarja

Na Tretji gimnaziji Maribor je največ zanimanja za program predšolska vzgoja, kj Žurnal24 main
Vpis. Največji na Prvi in Drugi gimnaziji. Zanimanja za poklicne šole vse manj.

"Kriza v gradbeništvu se pozna, ampak bomo preživeli," je stanje prijav na srednji gradbeni šoli Maribor komentirala ravnateljica Alenka Ambrož Jurgec. Napolnili bodo le en gimnazijski oddelek, vse manj pa je zanimanja tudi za poklicno izobraževanje. "Letos je še slabše kot lani," pravi.

Prijavni roki
Možnost prenosa prijav
. Javna objava stanja prijav na vseh slovenskih srednjih šolah in gimnazijah bo 4. aprila. Osnovnošolci imajo do 15. aprila čas, da svoje prijave prenesejo na druge šole. Kolikšne bodo omejitve vpisov, bo znano 9. maja.

Manj zadovoljni so tudi na Gimnaziji in srednji kemijski šoli Ruše. "Kot kaže, bomo že tretje leto napolnili zgolj en gimnazijski oddelek," pravi svetovalni delavec Tadej Vovko in doda, da so največ prijav prijeli za program farmacevtski tehnik, tako da bodo ministrstvo zaprosili za dodaten oddelek.

Finančno stanje se pozna tudi na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška, kjer imajo še sedem prostih mest. "Pri nas starši plačajo 55 evrov na mesec, kar jih zmore vse manj, zato najprej poskusijo s prijavo drugje," pove ravnateljica Irena Rebolj Kraner.

Gimnazije z omejitvami
Med gimnazijami sta največ prijav znova prejeli Druga gimnazija Maribor, kjer so za 168 razpisnih mest prejeli 212 prijav, in Prva gimnazija Maribor, na katero pa si želi 215 osnovnošolcev, a je mest v splošnih oddelkih le 140.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.