Slovenija
35 ogledov

Izbira stvar dijakov in staršev

Dijaki Boštjan Tacol
Šole. Čeprav je zbiranje ponudb v rokah vodstva šole, končna izbira ni.

“Za organizacijo dela na šoli je v skladu z zakonom pristojen ravnatelj. Kadar pa gre za izlete, ki niso del izobraževalnega programa, se na podlagi ponudb samostojno odločajo dijaki oziroma njihovi starši,” so nam na vprašanje, kdo je odgovoren za organizacijo ekskurzij na osnovnih in srednjih šolah, odgovorili na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ).

Od šole do šole različno

Zaradi spornega primera gimnazijskega učitelja in podjetnika, ki je za Gimnazijo Kranj več let ekskluzivno izvajal ekskurzije, smo preverili, kako takšne izlete organizirajo na drugih šolah.

“Za maturantske ekskurzije pošljemo naša pravila v zvezi z njimi in programe vsaj šestim ali sedmim različnim agencijam. Tiste, ki želijo sodelovati, povabimo v šolo, da svojo ponudbo predstavijo dijakom in pozneje tudi staršem,” je razložila Irena Smole Korpar, pomočnica ravnatelja na Prvi gimnaziji Maribor.

Na Gimnaziji Vič imajo program pouka zunaj učilnic. “Za ta del ekskurzij, taborov in terenskega dela program pripravijo in ga v celoti vodijo naši učitelji v skladu z učnimi načrti, prevoznika pa vsako leto izbiramo z javnim razpisom. Za nadstandardne ekskurzije sicer program tudi določajo učitelji, vendar ga izpeljejo s turistično agencijo – vsakič je izbrana na podlagi več ponudb,” je dejala ravnateljica Alenka Krapež.

Ob morebitnih nepravilnostih nadzor nad šolami izvaja inšpektorat za šolstvo in šport. Ministrstvo prijave posreduje naprej pa tudi samo preveri navedbe bodisi neposredno pri ravnatelju bodisi prek predstavnikov ustanovitelja, ki so člani sveta šole, so nam še povedali na MIZKŠ.

Komentarjev 1
  • ennanova 09:18 08.januar 2013.

    Leto nevarnega delovanjahttp://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/719-leto-nevarnega-delovanja