Slovenija
21 ogledov

Izbire ne bo prepustil novemu predsedniku

Miroslav Mozetič BOBO Žurnal24 main
Predsednik države Janez Drnovšek bo do novembrske seje državnega zbora oblikoval nov predlog kandidatov za štiri ustavne sodnike.

Predsednik države Janez Drnovšek ne bo objavil novega poziva za štiri prosta mesta na ustavnem sodišču, pač pa bo do novembrske seje državnega zbora oblikoval nov predlog kandidatov za štiri ustavne sodnike, kar mu omogoča novela zakona o ustavnem sodišču, poročata današnje Delo in Dnevnik. Za to potezo se je odločil zato, ker bi v primeru, da bi razpisal nov poziv, to pomenilo, da bi sicer opravil formalno obveznost, vsebinska presoja izbire novih ustavnih sodnikov pa bi pripadla novemu predsedniku države.

Predsednik države ima trenutno dve možnosti. Lahko izbira med že prijavljenimi kandidati (v primeru, da ti ne odmaknejo svojih kandidatur) ali pa povabi nove kandidate.

Na prvi Drnovškov poziv za štiri mesta ustavnih sodnikov se je prijavilo 12 kandidatov. Izmed prijavljenih je Drnovšek državnemu zboru v imenovanje predlagal vrhovnega sodnika Mileta Dolenca, višjo sodnico Dunjo Jadek Pensa, generalno sekretarko ustavnega sodišča Jadranko Sovdat in vodjo zakonodajno-pravne službe DZ Miroslava Mozetiča. Na drugi poziv za še peto sodniško mesto pa se je prijavilo šest kandidatov, izmed katerih je predsednik republike poslancem predlagal vrhovno sodnico Kristino Ožbolt.

Poslanci državnega zbora so 25. oktobra odločali o petih kandidatih za ustavne sodnike, a so od predlaganih kandidatov podprli le Mozetiča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.