Slovenija
25 ogledov

Izboljšanje šele konec leta

Kot pravi Mira Kočevar Furlan, direktorica koprskega zavoda, so se lani prijavil Žurnal24 main
Povečal se je delež moških ter brezposelnih brez izobrazbe s srednjo poklicno izobrazbo.
Med vsemi območnimi službami smo imeli v Novi Gorici največji upad številna prostih delovnih mest. Erna Kufersin Rehberger, direktorica
 

"Predvidevamo, da bo brezposelnost v prvi polovici letošnjega leta še naraščala, med turistično sezono pričakujemo upad, do konca leta pa rahlo izboljšanje," ob predstavitvi podatkov o brezposelnosti za lani napoveduje Mira Kočevar Furlan, direktorica koprske območne službe Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje.

Več brezposelnih moških
Kot pojasnjuje, v strukturi brezposelnih, ki so se lani prijavljali v njihovi enoti, prevladujejo delavci, ki jim je prenehala zaposlitev za določen čas, presežni delavci in stečajniki. "Povečala sta se delež moških in delež iskalcev, starih od 26 do 49 let, po poklicni strukturi pa delež brezposelnih s četrto stopnjo strokovne izobrazbe," pravi Kočevar Furlanova.

Poklici s področja zdravstva, socialne oskrbe, prodajalci, natakarji, kuharji, vozniki tovornjakov. Med višje izobraženimi pa zdravniki, dipl. med. sestre, ekonomisti, pravniki, strojniki, defektologi, psihologi, profesorji slovenskega ter angleškega jezika.

Tudi na novogoriški službi zavoda za zaposlovanje, kjer je bila lani dosežena največja rast brezposelnosti v državi, se je struktura brezposelnih precej spremenila. V nasprotju s prejšnjimi leti se prav tako povečuje delež moških, povečalo pa se je tudi število brezposelnih brez izobrazbe in s srednjo poklicno izobrazbo.

Več so jih zaposlili
Čeprav se je lani bistveno zmanjšalo povpraševanje po delavcih na Primorskem, so v koprskem zavodu zaposlili 23, v novogoriškem pa kar 30 odstotkov brezposelnih več kot leto prej, kar je prav gotovo povezano tudi s povečanim vključevanjem brezposelnih v ukrepe aktivne politike zaposlovanja.

Upad prostih mest
V koprski območni službi zavoda je med brezposelnimi veliko ljudi brez poklica ter prodajalcev, ekonomskih tehnikov in gimnazijskih maturantov, med visoko izobraženimi pa prevladujejo ekonomisti. V novogoriški, kjer so imeli tudi največji upad števila novih prostih delovnih mest v državi, pa se je povpraševanje po delavcih zmanjšalo predvsem v trgovini, predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.