Slovenija
17 ogledov

Izbrali Naj slovensko javno stranišče

Čistoča, dostopnost in prilagojenost invalidov so glavna merila za naj stranišče Žurnal24 main
Maribor si je prislužil nagrado Naj javno stranišče 2009, ki jo podeljuje Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen. Prestolnica je šele na četrtem mestu.

Če še ne veste, je 19. november svetovni dan stranišč. In v Društvu za kronično vnetno črevesno bolezen so se lani, 19. novembra odločili, da bodo preverili javna stranišča v večjih mestih in čez eno leto, torej ravno v tem času, podelili nagrade in graje.

Posebna komisija je ocenjevala dostopnost invalidom, urejenost, označenost, velikost, opremo in higienski material.

In prvo nagrado dobi Maribor , saj so njegova javna stranišča urejena, večina prilagojena invalidom in ustrezno opremljena, kar pomeni, da ne zmanjka toaletnega papirja.

Ljudje s kronično vnetno črevesno boleznijo imajo največkrat težave s prebavo, kar za njih predstavlja veliko oviro v vsakdanjem življenju.

Drugo mesto si je prislužila Nova Gorica, ki res da ima le eno javno stranišče, a to izpolnjuje vse zahteve. In tretje mesto gre Velenju, čeprav stranišče ni prilagojeno invalidom.

Ljubljana, Celje, Koper, Ptuj, Novo mesto in Murska Sobota pa bodo morali še delati na kakovosti javnih stranišč.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.