Slovenija
25 ogledov

"Izbranci prejeli 67-krat več sredstev"

Po razpravi poslancev je Horvat poudaril, da omenjene naloge ne opravlja zato, k Žurnal24 main
Odbor DZ bo zahteval poročilo o vseh javnih razpisih v okviru zakona o razvojni podpori Pomurski regiji. Horvat, ki naj bi denar porabil za volilno kampanjo, zanika vpletenost.
Celotno zgodbo zapletajo še prijateljske povezave, konflikti interesov in nesorazmerno dodeljevanje sredstev, saj naj bi kar nekaj izbrancev prejelo tudi do 67-krat več sredstev, kot znaša njihovo premoženje.
SDS

Odbor DZ za lokalno samoupravo in regionalni razvoj bo finančno ministrstvo prosil za poročilo o vseh javnih razpisih in naročilih v okviru zakona o razvojni podpori Pomurski regiji, so sklenili poslanci. Na zahtevo SDS so namreč obravnavali domnevna klientelistična in koruptivna dejanja vodje projektne pisarne v Pomurju Andreja Horvata.

Horvat, sicer državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, je po navedbah medijev del zelo visokega naročila podelil podjetju Frontal, ki mu je pomagalo pri kampanji na državnozborskih volitvah, tako da gre za povrnitev uslug, je uvodoma pojasnil Milan Čadež (SDS).

Horvat zanika vpletenost
Horvat pojasnjuje, da sodeluje pri pripravi javnih naročil in deloma javnih razpisov, in poudarja, da je do izvedbe razpisa ali javnega naročila njegova vloga "zelo proaktivna, potem pa je več ni". Kot pravi, nima vpogleda v to, kdo se je prijavil na razpis, in nima vloge pri ocenjevanju projektov.

Odbor ni pristojen
Poslanci niso odločali o predlogu sklepa na predlog SDS, naj premier Borut Pahor ukrepa proti klientelističnemu in koruptivnemu delovanja Horvata, saj po mnenju zakonodajno-pravne službe odbor ni pristojen za ugotovitev takega dejanja.

Je pa njegova naloga spodbujati podjetja, občine in druge organizacije, naj se prijavljajo na razpise, zato je v zvezi s tem opravil tudi vrsto obiskov, dodaja Horvat. Tudi Klaus Dieter Požgan iz službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko je poudaril, da Horvat ni član nobene strokovne komisije, ki pregleduje in ocenjuje prispele vloge na razpis.

Sklep na podlagi člankov je nepošten
Kot pravi Anton Kampuš (SD), ni nič slabega, da SDS spremlja izvajanje pomurskega zakona, toda oblikovati sklepe o klientelizmu in korupciji na podlagi časopisnih člankov je neresno, nekorektno in nepošteno. Ob tem je dodal tudi, da se v Pomurju med sabo skoraj vsi poznajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.