Slovenija
15 ogledov

Izbrisana nesreča pri delu

"Pri prikrivanju mojega zdravstvenega stanja je dolga leta sodeloval tudi moj zd Žurnal24 main
Medicinska sestra razkriva, kako njen delodajalec kljub pričam taji njeno delovno nesrečo.
Sindikat ne pomaga
Tožba. Prihodnji teden se bo na delovnem sodišču nadaljevala tožba zoper bolnišnico, saj noče raziskati delovne nesreče, ki je zaradi neustreznega zdravljenja povzročila delno invalidnost bralke. "Tik pred zdajci me je na cedilu pustil tudi sindikat medicinskih sester, saj sem računala na njegovo pravno pomoč," pravi.

"Pri nas delodajalcem celo delovna sodišča pomagajo sistematično prikrivati delovne nesreče in bolezni," je po osmih letih boja za pravico prepričana naša bralka (ime in celotno dokumentacijo hranimo v uredništvu). Je medicinska sestra iz ene od slovenskih bolnišnic, ki je pred 20 leti doživela nesrečo pri delu. Med dvigovanjem pacienta ji je počilo v hrbtenici in "če ob postelji ne bi bilo stola, bi padla po tleh", se spominja. Na urgenci, kamor je odšla, ji zdravnik kljub rentgenskim slikam ni postavil diagnoze. Napačno zdravljenje poškodbe pa je povzročilo, da je postala delna invalidka, pravi. Svoje trditve podkrepi z izvedenskimi mnenji, ki jih je pridobila šele pri strokovnjakih v tujini. Do dneva, ko je na mizi zdravnika po naključju opazila rentgensko sliko po operaciji, ki ji je pokazala, da ima v hrbtenico vstavljene vijake, pravzaprav sploh ni vedela, kako resno je njeno stanje. "Zdravniki so mi posledice nezdravljenja zloma hrbtenice med delovno nesrečo ves čas poskušali prikriti," pravi in zdaj išče pravico na sodišču.

Kronologija nenavadnosti
1. Delovna nesreča. Medicinski sestri še danes ne znajo povedati, kdo je zdravnik, ki jo je pregledal usodnega 27. oktobra 1989, ko je zaradi poškodbe hrbtenice med delom prišla na urgenco. Njen edini dokaz nesreče so rentgenske slike in priče.
2. Nenavadna operacija. Leta 1993 je zaradi nenehnih bolečin v hrbtenici poiskala pomoč ortopeda. Povedal ji je, da jo bodo operirali, ker ima natrgane ledvene vezi. Nihče ji ni povedal, da so ji med operacijo vstavili vijake in zakaj. Ortoped ji razlogov za tak poseg ni pojasnil niti do danes. Vijake, ki bi morali biti odstranjeni in so zdaj razmajani, pa še vedno nosi.
3. Premestitev. Po operaciji je bila premeščena na drugo delovno mesto. V sklepu delodajalca, kjer se je delovna nesreča zgodila, je bilo navedeno, da je tako s sklepom odločila invalidska komisija (IK). Pozneje je ugotovila, da sklep IK sploh ne obstaja.
4. Izvedenci kar šefi. Izvedensko mnenje o njeni delni invalidnosti za pokojninsko blagajno je pisal kar kirurg, ki je bil leta 1989 šef oddelka, kjer se je zgodila omenjena delovna nesreča. V izvedenskem mnenju pa je, ne da bi videl rentgenske slike, napisal, da je vzrok invalidnosti dedna bolezen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.