Slovenija
17 ogledov

Izbrisane končno brišejo

facebook Shutterstock
Družabno omrežje izbrisane fotografije zdaj končno izbriše – in to v dveh dneh. Pred razkritjem se za to niso zmenili.

Člani spletnega portala Ars Technica so lani dokazali, da Facebook shranjenih fotografij na zahtevo uporabnikov ne briše. Denimo fotografija, ki so jo raziskovalci izbrisali maja 2009, je bila po 16 mesecih na neposredni povezavi še vedno dostopna.

Tokrat so držali obljubo

Na Facebook se je zaradi zavajanja (jamčili so namreč, da izbrisana fotografija z njihovih strežnikov izgine kmalu po izbrisu) vsul plaz kritik. Priljubljeno družabno omrežje je okrivilo napako v programu in zatrdilo, da jo njihovi programerji že odpravljajo. Kot so ugotovili pri vnovični akciji portala Ars Technica, so tokrat držali obljubo, saj je izbrisana fotografija s Facebookovega strežnika izginila v dveh dneh.

Do konca leta milijarda

Hitro akcijo številni pripisujejo dejstvu, da Facebook prevečkrat krši varstvo podatkov svojih uporabnikov oziroma se nanje požvižga. Uporabniki so se začeli tega zavedati in postajajo vse pazljivejši, nekateri pa se zaradi tovrstnih kršitev odločajo celo za deaktivacijo profila. Junija je to najbolj priljubljeno družabno omrežje imelo 955 milijonov aktivnih uporabnikov, kar pomeni, da jih bodo še pred koncem leta imeli milijardo; to je več kot tretjina vseh uporabnikov spleta na svetu in več kot desetina celotnega prebivalstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.