Slovenija
25 ogledov

Izbrisani hitro opravili z Virantom

Slovenija 26.05.13, Izbrisani, presernov trg, fto: interaktivni foto portal/IFP Slovenija 26.05.13, Izbrisani, presernov trg, fto: interaktivni foto portal/IFP
Izbrisani so že po nekaj minutah zapustili sestanek z ministrom Gregorjem Virantom, osnutek zakona o odškodninah gre kljub nezadovoljstvu v vlado.

Današnji sestanek predstavnikov izbrisanih z ministrom za notranje zadeve in javno upravo Gregorjem Virantom se je končal v le nekaj minutah. Virant je v izjavi za medije komentiral, da je nezadovoljstvo očitno tako veliko, da sestanek ni bil mogoč. Napovedal je, da bo zakon o odškodninski shemi poslal v vlado. Ta bi lahko zakon prvič obravnavala na zadnji seji pred počitnicami 25. julija in ga nato poslala v državni zbor. Do oktobra bi zakon tako lahko stopil v veljavo kljub temu, da ministrstvo z izbrisanimi ni doseglo soglasja.

Minister optimističen, izbrisani napovedujejo nove tožbe

Predstavniki izbrisanih so po odhodu s sestanka ponovili, da je predlagana odškodninska shema zanje nesprejemljiva in da bodo pravico še naprej iskali pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, kar so povedali tudi Virantu. Po besedah Antona Debevca iz Civilne inciative izbrisanih prebivalcev imajo zdaj vrata na evropsko sodišče odprta. Predstavniki že napovedujejo nove tožbe zoper državo na evropskem sodišču, ki naj bi jih vložilo od 100 do 600 izbrisanih. Virant pojasnjuje, da bo sodišče moralo samo presoditi, ali bo tožbe vzelo v obravnavo ali pa bo odločilo, da je z odškodninsko shemo zadeva urejena. "Mi računamo, da se bo zgodilo slednje," je dejal.

Zakon "nekih nepismenih in nevestnih ljudi"

Virant ne more zagotoviti, da bo sodišče s shemo zadovoljno, predstavniki izbrisanih pa se o zakonu niso več pripravljeni pogovarjati. Zakon, ki izbrisanim ponuja 40 evrov za vsak mesec izbrisa, je zanje ponižujoč. Predstavnik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Aleksander Todorović je dejal, da gre za zakon "nekih nepismenih in nevestnih ljudi"

Komentarjev 1
  • joc2013 15:53 05.julij 2013.

    PreVirant se je končno soočil z nivojem dialoga, ki je zanj na razumljivi ravni. Sicer tudi on ne razume prav dobro za kaj gre, vidim pa novo škodo v proračunu, za katero spet ne bo možno najti krivca.