Slovenija
45 ogledov

Izbrisani proti državi v Strasbourgu

Amnesty International je opozorila EU na kršenje pravic izbrisanih. Žurnal24 main
Izbrisani v sredo pred velikim senatom Evropskega sodišča za človekove pravice. Dokazovali bodo, da ukrepi države ne zadostujejo za popravo krivic.

Pred velikim senatom Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu bo v sredo potekala javna obravnava v primeru izbrisanih proti Sloveniji. Na njej bodo izbrisani, kot so pojasnili na novinarski konferenci Mirovnega inštituta, poskušali dokazati, da ukrepi, ki jih je v zvezi z izbrisanimi sprejela država, ne zadostujejo za popravo krivic.

Postopek pred Evropskim sodiščem za človekove pravice se je začel julija 2006, ko je italijanska odvetniška pisarna v imenu 11 izbrisanih vložila tožbo proti Sloveniji. Julija 2007 je sodišče ugotovilo, da je Slovenija izbrisanim kršila pravice iz Evropske konvencije o človekovih pravicah. Sodišče je Sloveniji naložilo sprejem ustrezne zakonodaje in izdajo dovoljenj za stalno prebivanje.

Država je nato oktobra lani zahtevala, da o zadevi odloči veliki senat, torej drugostopenjski organ Evropskega sodišča za človekove pravice. Veliki senat je sklical javno obravnavo, ki bo v sredo, 6. julija. Tam bo država poskušala dokazati, da je za ureditev položaja izbrisanih že sprejela ustrezno zakonodajo ter izdala dovoljenje za stalno prebivanje vsem izbrisanim, ki so zanj zaprosili.

Še vedno 13 tisoč izbrisanih brez statusa

A pritožniki menijo drugače. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila Neža Kogovšek Šalamon z Mirovnega inštituta, novela zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav nekdanje SFRJ odločbo ustavnega sodišča izvršuje na zelo ozek način, ki ne zadostuje za popravo krivic. Pritožniki menijo, da so odločbe o stalnem prebivališču le papir, na podlagi katerega ni mogoče uveljavljati nobenih pravic in popraviti storjenih krivic.

Poleg tega je še vedno 13 tisoč izbrisanih brez statusa, opozarja Kogovšek Šalamonova in dodaja, da je postopek pridobivanja statusa zaradi administrativnih težav zelo zapleten, lahko pa tudi zelo dolgotrajen. Ob tem poudarja, da so vsi pritožniki, ki so zaprosili za dovoljenje za stalno prebivanje, tega tudi dobili, in to v nenavadno kratkem času, medtem ko nekateri na odločbe čakajo več let.

Kogovšek Šalamonova sicer ni želela napovedovati, kakšno sodbo bo izreklo sodišče. Mogoče je, da bo sodišče potrdilo prvostopenjsko sodbo, lahko omenjeno sodbo spremeni, lahko pa tudi ugotovi, da je Slovenija zagrešila kršitve človekovih pravic, a je vmes sprejela ukrepe, ki te krivice popravljajo. Najbolj ugoden izid bi bil potrditev prvostopenjske sodbe, če bi sodišče način izvrševanja še nekoliko preciziralo. Denimo tako, da bi država morala izdati dovoljenja za stalno prebivanje vsem izbrisanim, in ne le tistim, ki zanj zaprosijo, pravi Kogovškova.

Komentarjev 5
  • recesija 23:53 04.julij 2011.

    Vsi vidite samo človekove pravice. Kaj pa dolžnosti?

  • smito23 18:41 04.julij 2011.

    smešno je, ker ti ljudje, ki so ksenofobni do izbrisanih očitno mislijo, da v vprašanju človekove pravice obvelja večina. tega ne razume niti janez janša, niti (posledično?) njegovi volilci.evropsko sodišče ima dokaj enostavno nalogo: v sloveniji je bila ...prikaži več manjšini izborjena človekova pravica in to na najvišjem sodišču v državi. naloga evropskega sodišča pa je, da dosledno spoštuje temelj evropskega in siceršnjega prava: ČLOVEKOVE PRAVICE!Samo za to gre pri izbrisanih: za priborjeno človekovo pravico, nič drugega.PS: o pravici sami pa vsaj filozofsko tudi ne bi smelo biti dvoma: Pravica po svoji naravi je ali pa pravice ni. (Rafael Mohorko)

  • privat 17:19 04.julij 2011.

    nekateri so celo odhajali na dopust ubijat bošnjake in krast njihovo premoženje...zdaj pa še hočejo naše penzije...?? Zakaj ne grejo svojem miloševiču..?'