Slovenija
27 ogledov

Izdajo naj odločbo ali omogočijo dostop do podatkov

Jože Tanko (Foto: BOBO) Žurnal24 main
V SDS pravijo, da so namesto odgovorov od KPK dobili "dopis, v katerem so se odzvali povsem neprimerno instituciji, ki naj bi si prizadevala za integriteto, odgovornost in vladavino prava".

Poslanke in poslanci SDS so na predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Gorana Klemenčiča konec februarja naslovili dopisa, v katerih so med drugim zahtevali več odgovorov na naslednja vprašanja:

- ali držijo informacije, da je bila javna uslužbenka, ki je bila v postopku zaradi domnevno nezakonite izdaje orožnega lista na Upravni enoti (UE) Žalec z oktobrom 2009 z dogovorom med načelnikom te UE in tedanjim predsednikom KPK Dragom Kosom prezaposlena na KPK, pri čemer se je tej novo zaposleni javni uslužbenki določil višji plačni razred in vsaj 10 % višja plača od predhodne plače na UE?

- ali drži informacija, da je bila ta javna uslužbenka, čeprav obremenjena s sumom kršitve delovne obveznosti in s sumom kaznivega dejanja, na KPK takoj razporejena na delovno mesto vodja sektorja za integriteto?

- ali je predsednik KPK seznanjen z ravnanjem svojega predhodnika Draga Kosa v primeru te javne uslužbenke?

- ali boljša služba v KPK namesto disciplinskega ali celo kazenskega postopka predstavlja tveganje korupcije?

- ali drži informacija, da je minister Pličanič prav ob zaključku svojega mandata navedeni javni uslužbenki podpisal imenovanje za načelnika UE Žalec?

Dobili "politični pamflet"

"Iz KPK na omenjena vprašanja niso odgovorili, temveč so na poslanke in poslance SDS naslovili zgolj politični pamflet o domnevnih pritiskih, ki naj bi se izvajali nanje. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je zato zaradi molka organa v zadevi dostopa do informacije javnega značaja na informacijskega pooblaščenca naslovil pritožbo," piše v sporočilu SDS za javnost.

KPK ni upošteval ZDIJZ

Iz urada informacijskega pooblaščenca so sporočili, da dopisov, ki jih je KPK posredoval kot odgovor na omenjena vprašanja, ni mogoče šteti kot pisni odločbi in da o zahtevah prosilca KPK ni odločila v roku 20 delovnih dni, kot zahteva 23. člen zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ). Iz urada informacijskega pooblaščenca so KPK zato pozvali, naj glede omenjenih vprašanj odločijo v skladu z ZDIJZ in prosilcu omogočijo dostop do zahtevanih informacij ali naj izdajo odločbo.

"KPK na SDS izvajala pritisk"

V SDS še dodajajo, da je v svojem zadnjem javnem dopisu "KPK poslankam in poslancem SDS odkrito grozila, nanje izbruhala 'žveplo', ki uradni instituciji države ne pritiče, ter vršila odkrit pritisk z navedbami o tem, da so na državno tožilstvo v Ljubljani in Mariboru podali več ovadb za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, storjeno proti državnemu organu ali proti uradni osebi v zvezi z opravljanjem njene službe v tem organu po 168."

"Tovrstnim praksam zastraševanja, značilnim za režim pred letom 1990, smo se ob odločitvi za samostojno Slovenijo plebiscitarno odpovedali, očitno pa ostajajo kot modus operandi tistih, ki uporabljajo argument moči in ne moč argumenta."

Po mnenju stranke KPK deluje na "pobalinski način", saj "na v skladu z zakonom postavljene zahteve in vprašanja, ki niso prav nič žaljiva ali absurdna, odgovarjajo s političnimi pamfleti, skrivajoč se za floskulami o pravnih vrednotah, načelih in formalizmih".

 

Komentarjev 10
  • Žvižgač 20:04 07.april 2013.

    Nedolgo nazaj je imela SDS policijskega ministra in njim naklonjenega Pličaniča, ki bi lahko zlahka naročila, da se primer razišče in obsodi. Zato je sedanje oglašanje ranjenih miši, ker levi niso nikoli bili tako nizkotno in na taki ravni, kot ...prikaži več jo premore samo SDS. Še njihovemu Turku se njihova politika zdi žalitev zdrave pameti in jo je popihal, preden konča življenje na državnih jaslih, ker potem se bo moral nekje zaposliti.Res pa je, da resnicoljubni PreVirant mora to zadevo raziskati zaradi dvoma, ki se vrti okoli KPK kot institucije. Tudi o tem bi se dalo razpravljati.

  • varan 19:32 07.april 2013.

    o kakšni odločbi je govora?

  • ljimonad 18:45 07.april 2013.

    djate no sds-ovci nehajte lepo vas prosim. vašega iskanja čarovnic je že vsem dovolj, a vam še ni to prišlo iz ta zadnje v možgane. lahko bi zdavnaj to rešili pa vam ni bilo v inetresu, sedaj pa iščete za ...prikaži več nazaj, sam da bi klemenčiča oblatili, ker je razrkril vsaj del resnice o kraji vašega ablastnika. dejmo kpk preglejte še malo tele natankane, gamse in ostale vojake, ki ne znajo mislit s svojo glavo, temveč napadajo na komando generala, ki se še ni pomiril z izgubo ablasti.