Slovenija
20 ogledov

Izdan je račun

Izbrisani Žurnal24 main
Razsodba. 
vŠestim izbrisanim je Evropsko sodišče za človekove pravice dodelilo po 20 tisoč evrov odškodnine.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je potrdilo sodbo iz leta 2010, ko je v primeru Kurić in drugi proti Sloveniji ugotovilo, da je država izbrisanim kršila pravice. Poleg že ugotovljenih kršitev 8. in 13. člena evropske konvencije o človekovih pravicah so tokrat potrdili kršitev 14. člena, ki govori o prepovedi 
diskriminacije.

Sodišče je Sloveniji naložilo poplačilo nepremoženjske škode v višini 20 tisoč evrov šestim posameznikom, vsi skupaj pa so upravičeni tudi do 30 tisoč evrov za sodne stroške. Glede povrnitve premoženjskih stroškov se morata obe strani sporazumeti v treh mesecih.

Zveneča klofuta za Slovenijo

Slovenija bo morala v enem letu vzpostaviti odškodninski sklad, “iz katerega bo morala ponuditi ustrezne odškodnine vsem, ki so bili izbrisani, če noče, da jih določi ESČP”, pravi zagovornik izbrisanih Matevž Krivic. “Moj prvi vtis o sodbi je izvrsten. A bolj kot moj bo zanimiv komentar vladne strani, vendar ga po tej zveneči klofuti, ki jo je Slovenija prejela iz Strasbourga, najbrž še dolgo ne bomo slišali,” je dodal.

Če stvar nekoliko poenostavimo, bi ob več kot 26 tisoč izbrisanih in odškodninah v višini 20 tisoč evrov nespoštovanje človekovih pravic Slovenijo lahko stalo več kot pol milijarde evrov.

“Ogromna zmaga za žrtve”

“Oblasti morajo priznati diskriminatorno naravo izbrisa ter izvesti temeljito in neodvisno preiskavo. Sodba je ogromna zmaga za žrtve kršitev človekovih pravic,” pa je sodbo komentirala Nataša Posel iz Društva Amnesty International Slovenija.

Na spletni strani notranjega ministrstva so včeraj zapisali le, da je “sodba obsežna in jo je treba temeljito proučiti na medresorski ravni, zato v tem trenutku konkretnejših komentarjev ne moremo 
podati”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.