Slovenija
25 ogledov

Izdana policijska krinka

"Ob krepitvi mafije je treba pričakovati, da bodo posamezniki poiskali sodelavce Žurnal24 main
Kriminal. Štiriindvajsetletna pravosodna strojepiska je preprodajalce droge ščitila pred policijsko pastjo. Infiltriranje. Čelik: Mafija sodelavce išče znotraj policijskih, sodniških in tožilskih vrst.

Aretacije. Ljubljanski kriminalisti so začetek junija 19-članski preprodajalski navezi, ki naj bi zasvojence iz Ljubljane in okolice najmanj od lanskega avgusta oskrbovala z drogo, zasegli okoli pol kilograma kokaina. Ali je preprodala več droge, še preiskujejo.

Opozorjeni na past
Preprodajalce, ki naj bi jih vodila 27- in 23-letni Ljubljančan, je namreč na policijsko past, v katero so se ujeli konec lanskega avgusta, po naših informacijah prej opozorila 24-letna Tjaša D., strojepiska na preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča.

"Na sodišču je bila zaposlena od 1. januarja 2006 do 31. marca letos. Odpoved je dala sama, saj naj bi drugje prevzela boljše delovno mesto," pojasnjujejo na sodišču.

Ovadena bo za izdajo
Strojepiska se bo tako morala najverjetneje sama zagovarjati zaradi izdaje tajnih podatkov, kar ji s kazensko ovadbo očita policija. Kot pravosodna uslužbenka je imela namreč neposreden vpogled v odredbe preiskovalne sodnice, s katerimi je ta policistom dovolila pol leta tajno prisluškovati in slediti članom domnevne preprodajalske mreže. Kot znanka vsaj enega od vodij združbe naj bi Tjaša D. po naših informacijah posamezne člane sproti opozarjala, kdaj in kje so njihove domnevno sporne kokainske posle tajno opazovali kriminalisti.

Ogrožen je bil policist pod krinko

Kdo ima dostop?

Podatki. Dostop do tajnih podatkov na sodišču imajo strojepiske in vpisničarke preiskovalnega in kazenskega oddelka ter nekatere, ki so zaposlene na gospodarskem oddelku.

Zaupno. Vsi zaposleni, ki pri svojem delu obdelujejo in uporabljajo tajne podatke, so seznanjeni z zakonom o tajnih podatkih, uredbo o varovanju tajnih podatkov in vsebino omenjenega pravilnika. Dokumenti z oznakami zaupno, tajno in strogo tajno se najstrožje varujejo.

 

"S to izdajo je strojepiska najbolj ogrozila varnost tajnega policijskega sodelavca, ki je od preprodajalcev poskušal kupiti kokain. Zanj in tudi za druge kriminaliste bi se vsako srečanje s preprodajalci lahko končalo tragično. Ogroženo pa je bilo tudi zbiranje dokazov, saj so krajša vmesna obdobja osumljeni celo prekinili posle in dogovarjanja zanje z namenom, da bi policiste zmedli in zakrili čim več sledi," pravi neuradni vir iz krogov blizu policiji.

 

In kako se lahko informatorji kriminalcev sploh zaposlijo na sodišču? Pogoje za zaposlitev v pravosodnih organih določa zakon o javnih uslužbencih. "Vedno je zahtevano tudi dokazilo o nekaznovanosti," pojasnjujejo na ljubljanskem sodišču.

"Včasih smo imeli notranjo zaščito, saj smo ugotavljali ne le moralno-politično neoporečnost, temveč tudi premoženje. Torej če je nekdo gradil hišo – s kakšnimi sredstvi je bila zgrajena," pravi nekdanji vodja policije Pavle Čelik.

S sodišča v zapore
Štiriindvajsetletnico naj bi, neuradno, kriminalisti pred dvema tednoma prijeli na državni upravi za izvrševanje kazenskih sankcij, kjer je bila po odhodu s sodišča zaposlena kot administratorka. "Izbrana je bila na internem natečaju za zasedbo prostega delovnega mesta. Sama je dala odpoved in proti njej niso bili sproženi nobeni postopki," pojasnjujejo na upravi.

Potem ko se je zaposlila na upravi zaporov, Tjaša D. tudi ni imela več možnosti dostopa do zaupnih podatkov, v katere je imela vpogled na sodišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.