Slovenija
4398 ogledov

Izdano gradbeno dovoljenje za mega naložbo v Ljubljani

Emonika Arhiv Trigranita
Družba Mendota Invest v lasti madžarske banke OTP je pridobila pravnomočno gradbeno dovoljenje za gradnjo Emonike.

Gradnja tega kompleksa s trgovskim središčem, dvema hoteloma, poslovnimi prostori in stanovanji na območju novega potniškega centra v Ljubljani bo stekla ta mesec, stala bo več kot 350 milijonov evrov, so danes sporočili iz družbe. Kompleks, ki naj bi bil zgrajen konec leta 2026, bo umeščen ob križišča Dunajske, Vilharjeve in Trga OF, ob glavni železniški in avtobusni postaji v Ljubljani.

V sklopu Emonike bo na severnem delu več objektov s skupno 187 stanovanji in 15.000 kvadratnimi metri pisarniških prostorov. Na južnem delu je predvidena stolpnica, ki bo najvišja poslovna stavba v Ljubljani in bo vključevala 20.000 kvadratnih metrov pisarniških površin. Poleg te stavbe bo nakupovalno središče s površino 21.500 kvadratnimi metri površine in 80 trgovinami. Kompleks bo vključeval tudi dva hotela – enega s tremi zvezdicami in več kot 180 sobami ter drugega s štiri plus zvezdicami ter več kot 200 hotelskimi sobami in apartmaji. Hotela bosta opremljena s hotelsko restavracijo, saloni, konferenčnimi prostori, klubom in sobami z zasebnimi terasami, so zapisali investotorji.

Gradnja Emonike bo potekala vzporedno z gradnjo potniškega centra Ljubljana, a projekta nista povezana in nimata istih investitorjev. Investitor v že začeto nadgradnjo osrednje ljubljanske železniške postaje je namreč država, nad naložbo v novo avtobusno postajo pa bdijo Slovenske železnice. Ob tem bo Mestna občina Ljubljane financirala tudi obsežno prenovo cestne in komunalne infrastrukture na območju, ki se je že začela.

"Emonika je največja investicija skupine OTP v Sloveniji. Simbolizira naše spoštovanje do slovenske družbe in globoko prepričanje v prihodnost slovenskega gospodarstva. Prav tako kaže našo zavezanost k spodbujanju vzajemno koristnih partnerstev," je dejal predsednik in glavni izvršni direktor skupine OTP Sandor Csanyi.

Prepričan je, da bo projekt ustvaril dodano vrednost za mesto in njegove prebivalce, hkrati pa bo pomemben korak za slovenski nepremičninski trg, "saj tako zahtevnega in obsežnega komercialnega nepremičninskega projekta v prestolnici še ni bilo".

Direktor družbe Mendota Invest Pal Forgacs je izrazil prepričanje, da bo Emonika postala ne samo arhitekturni simbol, temveč gospodarsko in družbeno središče.

Kot še pravijo v družbi, bo Emonika ena od prvih večnamenskih gradenj v Ljubljani s certifikatom BREEAM, metode za ocenjevanje sonaravnosti.

Projekt novega potniškega centra s komercialnim delom so zastavili leta 2007, sprva kot partnerstvo med Slovenskimi železnicami in madžarsko-kanadsko družbo Trigranit. Predvideno je bilo, da bi Slovenske železnice v projekt vložile zemljišča, Trigranit pa denar za gradnjo javnega dela (železniško in avtobusno postajo), v zameno pa bi smel graditi druge komercialne vsebine (hotel in stanovanja, poslovne prostore, nakupovalno središče).

Trigranit se je nato leta 2014, potem ko med drugim niso dobili želene državne pomoči in so se dogajali številni zapleti zaradi investicijskih pogojev, umaknil iz partnerstva. V projekt je leta 2017 vstopila družba Prime Kapital v lasti dveh ustanoviteljev južnoafriškega sklada NEPI, tistega leta je bilo tudi odločeno, da bo javni del centra zgradila država. Komercialni del projekta so leto pozneje ustavili, v začetku leta 2019 pa ga je odkupila madžarska bančna skupina OTP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • LukaMB 21:25 04.marec 2024.

    Koliko je pokasiral šerif za svojega Damjana pa Jurčka?

  • sandi76 19:49 04.marec 2024.

    Projekt ni ravno nek presežek. Lahko bi k projektiranju povabili kakšne tuje arhitekte z mednarodnimi izkušnjami. Če si pogledamo npr. Dubaj, idej na pretek , pri nas pa bomo zgradili neke medle zdolgočasene stavbe !

  • Naklonsky 17:49 04.marec 2024.

    Šele sedaj?