Slovenija
39860 ogledov

Izdano oranžno opozorilo, v teh krajih bo najhuje

toča Profimedia
Agencija za okolje je izdala oranžno opozorilo zaradi možnosti krajevnih neurij in velike toplotne obremenitve.

"Danes pozno popoldne in zvečer bodo predvsem na severovzhodu možna krajevna neurja z močnim vetrom in tudi točo. Danes in jutri sredi dneva in popoldne bo velika toplotna obremenitev, najizrazitejša v osrednji in jugovzhodni Sloveniji," pravijo na agenciji za okolje. 

Oranžno opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve je za vzhodno polovico države izdano tudi za jutri. Oranžno opozorilo zaradi neviht je na severovzhodu države v veljavi danes od 15. do 21. ure. Oranžno opozorilo je drugo najresnejše opozorilo zaradi vremenskih razmer. 

oranžno opozorilo | Avtor: Arso Arso

"Nad zahodno in srednjo Evropo so že pretekle dni nastajale močnejše nevihte. Naši kraji so bili na obrobju dogajanja. Danes se bo ob približevanju vremenske fronte povečala verjetnost močnejših neviht tudi pri nas. Ozračje bo zelo nestabilno, a bo nastanek neviht velik del dneva preprečevala temperaturna inverzija v višinah. Prve nevihte bodo popoldne nastale severneje od naših krajev in se pozno popoldne ali zvečer z višinskim severozahodnikom pomaknile proti jugu. Največja nevarnost močnejših neviht bo tako predvsem v severovzhodni Sloveniji. Nevihte lahko prinesejo krajevna neurja z močnim vetrom in točo," o tem kakšno dogajanje lahko pričakujemo danes, pravijo na agenciji za okolje.

V četrtek bo topel zrak v višinah preprečeval nastanek neviht. V petek bodo znova možne močnejše nevihte, glavna nevarnost bo zlasti nevihtni piš.

Hidrologi opozarjajo, da lahko ob krajevnih nevihtah danes in v petek narastejo manjši vodotoki in hudourniki. "Danes popoldan in zvečer bo ta pojav bolj verjeten na severu in severovzhodu države, ob tem lahko pride tudi do poplavljanja padavinske in zaledne vode," dodajajo.

Supercelične nevihte, najhuje bo na Koroškem in Štajerskem

V popoldanskih in večernih urah lahko pričakujemo pestro vremensko dogajanje. "Že danes se bodo v popoldanskih urah pri severnih sosedih pričele prožiti prve nevihtne celice, ki bodo močnejše – supercelične narave. Če je še včeraj sprva kazalo na posamezne vročinske nevihte, se je situacija drastično spremenila. Razmere oz. pogoji za nastanek silovitih neurij so več kot idealni," piše vremenski portal Neurje.si. Za tvorjenje supercelic bo ugoden tudi vetrovni profil. 

"Vremenski modeli nakazujejo prihod prve močnejše nevihtne linije na območje Koroške ter Štajerske v poznih popoldanskih urah, kjer velja najvišja, 3. stopnja nevarnosti! Tudi skrajni severovzhod Slovenije (Prekmurje) bodo nevihte dosegle proti večeru. Pri takih pogojih se lahko pričakujejo močnejša neurja z debelo točo do 7 cm premera! Poleg toče pa bo težave povzročal rušilen, orkanski veter oz. nevihtni piš, ki lahko prav tako ponekod preseže 100 km/h," opozarjajo. Najvišja 3. stopnja nevarnosti velja v krajih v okolici Slovenj Gradca, Maribora in Celja. 

  • Gibanje nevihtnih celic lahko spremljate na tej povezavi.

V alpskih dolinah bolj vroče kot ob morju

Vroč afriški zrak, ki so ga nad naše kraje prinesli vetrovi zahodnih smeri, je prinesel prvi letošnji vročinski val. "Ne preseneča, da smo ponoči na nekaterih vremenskih postajah beležili tropsko noč (najnižja temperatura se ni spustila pod 20 °C). V Vedrijanu in Dobličah pri Črnomlju je bila najnižja temperatura 22, v Malkovcu in na Vrhniki 21, v Ljubljani, Kopru in v Novem mestu 20 °C," pojasnjuje Arso. 

V osrednjem in jugovzhodnem delu države pričakujejo, da se krajevno segrelo do 36 °C. "Sredi dneva in popoldne bo tako po nižinah velika toplotna obremenitev! Še najbolj znosna bo vročina tokrat na Primorskem. Celo v alpskih dolinah bo bolj vroče kot ob morju. V Ratečah tako pričakujemo okoli 32 °C, v Portorožu 30 °C," kaj lahko pričakujemo, ponazorijo na agenciji za okolje. "Jutri bo večinoma še za kakšno stopinjo bolj vroče. Tudi v petek bodo temperature po nižinah še večinoma okoli 33, na jugovzhodu bo blizu 35 °C. Pozno popoldne ali zvečer nas bo dosegla izrazita hladna fronta. Z okrepljenim severnikom se bo hitro ohladilo. Ob koncu tedna bo vreme ugodnejše. Ob severovzhodnem vetru bo nad naše kraje dotekal manj vroč in bolj suh zrak."

Med nevihto nikar pod drevo ali daljnovod

Agencija za okolje za območja, kjer je razglašen oranžni alarm zaradi neviht, napoveduje možnost močnejših krajevnih neviht. V takih primerih je treba počakati na varnem mestu v zgradbi. Kdor se v času neviht znajde na prostem, naj poišče zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto se ne smemo zadrževati pod drevesi ali daljnovodi, prav tako tudi ne v bližini hudourniških vodotokov. 

Visoke temperature bodo vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Sredi dneva in popoldne se je zato bolje zadrževati v senci, odsvetuje se velike fizične napore. V času vročine je treba uživati lahko hrano in piti zadostno količino tekočine. Bivalne prostore je treba zračiti ponoči in zjutraj. Vozila, ki so parkirana na soncu, je treba pred začetkom vožnje dobro prezračiti. Nikoli nikogar ne puščamo v parkiranih vozilih. 

Strela | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia

Udari strel lahko poškodujejo ali uničijo opremo

Poleti, ko je ozračje segreto, se zgodi do šestkrat več udarov strel kot sicer. "Udari stel pogosto poškodujejo ali uničijo modeme, televizorje, igralne konzole in računalnike, saj so elektronske naprave na udar strel še posebej občutljive. Pred udari stel jih najenostavneje zaščitimo tako, da jih ob napovedani nevihti in pred odhodom na dopust izklopimo iz vseh vtičnic, tj. iz komunikacijskega in električnega omrežja," svetujejo pri Telekomu Slovenije. 

Telekom Slovenije svoje uporabnike, ki so hkrati naročniki mobilnih in fiksnih storitev, prek brezplačne storitve Strela alarm vnaprej opozori na možnost udara strel. Strela alarm temelji na sistemu Scalar, ki ga je posebej za spremljanje strel v realnem času razvil Elektroinštitut Milan Vidmar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • lojs 12:16 21.junij 2023.

    zakaj bi se sploh ukvarjal s to točo? brez veze, naj vse stolče, potem pa jok in stok ... v mariboru komaj spet štartal s protitočnim letalom, na gorenjskem sploh ni potrebe , ker je važno da pilatusi letijo in ...prikaži več padalcu spušajo ... klub pritožbam župan izjavi, da je on garant da tako bo in jebe se njemu ... važna je njegova malha, vsak mandat vse bolj polna ... to je GOLAZEN ŽUPANSKA!