Slovenija
74 ogledov

Izdelane iz entuziazma z malo denarja

Osvojene kolajne Žurnal24grafika
OI. Zaključile so se najuspešnejše igre za Slovenijo do zdaj. Presežek. Za Petro Majdič rezultat nad pričakovanji, a vseeno realen.

Kar osem izmed skupno 34 olimpijskih kolajn za samostojno Slovenijo na vseh olimpijskih igrah (OI) do zdaj je bilo doseženih na tokratnih zimskih igrah.

"Število kolajn je preseglo moja pričakovanja, kajti glede na pretekle izkušnje ni lahko osvajati kolajn na največjih tekmovanjih. A seveda sem si želela, da bi našim športnikom uspelo ravno na igrah v Sočiju prikazati najboljše predstave. Glede na to, da imamo veliko športnikov, ki spadajo v krog favoritov, je bilo takšno število kolajn realno pričakovati," nam je povedala Petra Majdič, vodja slovenske olimpijske reprezentance v Sočiju in dobitnica bronaste kolajne iz Vancouvra.

"Presežek samega sebe"

"Glede na rezultate slovenskih športnikov na mednarodnih tekmovanjih zadnjih 20 let imamo dober nacionalni sistem, ki pa žal pogosto ni podkrepljen z zadostnimi finančnimi vložki. Napaja se z entuziazmom vseh udeleženih in neskončno vero v šport, športnike in upanje, da se bo nekoč ves trud poplačal. Bodisi materialno ali pa le z dosežkom, presežkom samega sebe," je dejala nekdanja vrhunska športnica.

Kljub nekaterim kritikam pred in ob začetku iger, Majdičeva pravi, da se je organizacija izboljševala iz dneva v dan in da je bilo podobno na vseh dosedanjih igrah. "OI so tako velik dogodek, da je praktično nemogoče vnaprej preizkusiti vse logistične in organizacijske akcije ter izzvati vse potencialne zaplete," je poudarila in dodala, da je bilo vzdušje znotraj reprezentance izjemno, zaradi izjemne bere kolajn in vrhunskih dosežkov pa tudi razbremenjujoče.

Šport za nacionalni ponos

Olimpijski šport pa ni le razlog za veselje ob uspehih. Veliko postsocialističnih držav prek športa goji in spodbuja svojo nacionalno identiteto, nam je povedala Mojca Doupona Topič z ljubljanske fakultete za šport. "Snovalci politike in športni organizatorji jemljejo kot samo po sebi umevno, da dvig prepoznavnosti nacionalnih reprezentanc in športnikov dviguje nacionalno identifikacijo med prebivalstvom, podpira uspešno uveljavljanje nacionalne identitete po svetu ter prinaša gospodarske in politične koristi," je izpostavila strokovnjakinja. Vendar je treba biti pri oceni tega učinka previden, kadar to strategijo istočasno uporablja več držav, ki se borijo za tovrstno prepoznavnenost, priznanje in pozornost, je opozorila Doupona Topičeva.

 

 

V Španiji in na Portugalskem obstaja samo nogomet, brali pa so o Tini Maze in njenem petju


Gita Hulmanova | Avtor: O. A. O. A.

Gita Hulmanova, 28, ekonomistka, Bratislava/Berlin

"Sem zelo slab primer slovaške navijačice, saj olimpijskih iger nikoli nisem zares spremljala. Glede tega sem nekakšen odpadnik. Vsi moji prijatelji so nad igrami navdušeni. Najbolj gledan šport je zagotovo hokej, zelo priljubljena sta še umetnostno drsanje in tek na smučeh, pa tudi biatlon, saj zahvaljujoč Anastasii Kuzminovi žanjemo velike uspehe."

 

 



Marc Raphael Dietrich | Avtor: O. A. O. A.

Marc Raphael Dietrich, 29, vodja projektov, Bern/Nairobi

"Trenutno zaradi dela živim v Nairobiju, zato nisem del švicarske olimpijske evforije. Ljudje v Švici vsekakor intenzivno spremljajo zimske igre; najbolj priljubljeni športi so alpsko smučanje, hokej na ledu in bob. Zadnja tri leta je postal priljubljen tudi tek na smučeh, tokrat zlasti zaradi uspehov Daria Cologne."

 



Miguel Felipe de Eca de Almeida | Avtor: O. A. O. A.

Miguel Felipe de Eca de Almeida, 21, študent, Lizbona

"Pri nas zaradi olimpijskih iger ni bilo nobenega vznemirjenja. Mediji so govorili le o atentatih pred igrami in drugih zapletih, slovesnosti ob odprtju, dveh portugalskih predstavnikih in posebnežih. Presenetljivo pa so poročali o zlatih kolajnah Tine Maze in tem, da se ukvarja tudi s petjem. Mislim, da več kot polovica Portugalcev sploh ne ve, kje so bile igre. Pri nas se nič ne more primerjati z nogometom."

 



Naia Sinde | Avtor: O. A. O. A.

Naia Sinde, 27, arhitektka, Bilbao (Baskija)/Ljubljana

"Iger nisem pozorno spremljala, sem pa videla smučanje Tine Maze, med katerim sem se nalezla vaše evforije. Res sem se razveselila njenih kolajn. Zelo zanimivo je, kako Slovenci doživljate zimske olimpijske igre, saj tega v Španiji, kjer igre niso priljubljene, nisem doživela. Pri nas je vse samo nogomet. Všeč mi je, da se je med smučanjem Mazejeve vse ustavilo. Nihče ni hotel zamuditi tega trenutka. Tako kot v Španiji, ko igra nogometna reprezentanca."

Komentarjev 1
  • ennanova 09:14 24.februar 2014.

    Predraga vlada!Naj se vam najprej v imenu ljudske pobude še enkrat zahvalim za spodbuditev Javne predstavitve mnenj o naših Predlogih zakonov, kjer se je, kot smo tudi napovedali, izkazalo, da Ministrstvo za zdravje prebiva v utvari in nima veliko ...prikaži več zveze z resničnostjo današnjega časa…http://za-misli.si/kolumne/bogdan-kristofer-mesko/1490-predraga-vlada