Slovenija
7 ogledov

Izenačenje pri dedovanju

Gejevska družina Shutterstock
Sodišče je odpravilo še eno diskriminacijo istospolnih parov.

Zakon o dedovanju je v neskladju z ustavo, ugotavlja ustavno sodišče. Različno namreč obravnava dedovanje ob zunajzakonski skupnosti moškega in ženske ter neregistriranega istospolnega para.

Ustavno sodišče je o tem odločalo na zahtevo Okrožnega sodišča v Kopru, ki je prekinilo pravdni postopek, povezan z dedovanjem, in vložilo zahtevo za oceno ustavnosti.

Neregistrirani istospolni partner namreč ne spada niti med zakonite niti med nujne dediče pokojnika, medtem ko heteroseksualni partner te pravice ima. Državni zbor mora neskladje odpraviti najpozneje septembra.

Komentarjev 2
  • erikkk 10:11 10.april 2013.

    pri izvenzakonskih je tri leta.

  • mirko 09:46 10.april 2013.

    To delaj, sedaj pa hitro najt enga bogatega starega homoseksualca, ki je tik pred smrtjo.Kako dolgo pa moraš živeti minimalno skupaj, da pridobiš pravico do dedovanja ?! Pri izvenzakonskih parih moški-ženska se mi zdi, da je to dve ...prikaži veče leti. Ali je pet ?Ali moraš na sodišču pri zapuščinski razpravi imet priče, da si živel z nekom skupaj toliko let, da si upravičen do dedovanja ?Kolikor poznam v ZDA je to zelo strogo, ker to preverja socialna inšpekcija. Pri nas pa itak inšpekcija ne funkcionira, inšpektorji sedijo samo v pisarnah in čakajo na lepo plačo.