Slovenija
21 ogledov

Izglasovana zaupnica

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, poslanci, drzavni zbor, izredna Anže Petkovšek
DZ je sprejel spremembe državnega proračuna za leto 2014, s čimer je izglasoval zaupnico vladi Alenke Bratušek. Potrdil je tudi proračun za leto 2015.

Premierka je v zahvali za podporo dejala, da je izpolnila obljubo, ki jo je dala ob prevzemu mandata, namreč da bo naredila vse, da bi svoje težave rešili sami. Meni, da smo prav na tej poti.

Optimistično zre v prihodnost

Bratuškova je v nagovoru poslancem dejala, da je izpolnila tudi obljubo, da se ne bo ukvarjala s preteklostjo ampak gledala v prihodnost. "Prav tako sem obljubila, da bom naredila vse, da bomo svoje težave rešili sami. In točno na tej poti smo," je dejala. Kot je dodala, je zelo optimistična glede ocene proračunskega predloga in ukrepanja za odpravo presežnega primanjkljaja, ki jo bo danes objavila Evropska komisija.

Če bodo še naprej delali tako, bodo po njenem mnenju v drugi polovici naslednjega leta prav gotovo beležili pozitivno gospodarsko rast in še manj brezposelnih. Verjame, da bodo ob takšnem delu vlade tudi državljani in državljanke "prav kmalu občutili pozitivne učinke našega dela".

Bratuškova se je zahvalila tudi koalicijskim partnerjem, ker so po njenih besedah znali vedno, ko je bilo to treba, stopiti skupaj in izbrati ukrepe, ki so dobri za državo.

Ponovila je, da je svojo obljubo po vložitvi zaupnice danes izpolnila. Po njenih besedah to ni edina obljuba, ki jo izpolnjuje. "Razmere v Sloveniji so boljše, predvsem bolj strpne," je ocenila.

SDS. Tak proračn nas ne bo popeljal iz krize

Proračun in s tem zaupnico vladi so izglasovali poslanci koalicijskih strank, v opoziciji so namreč pred glasovanjem napovedovali, da bodo glasovali proti. "Vlada od tistega, kar je obljubila, ni naredila nič drugega, kot da je zviševala davke," je dejal Andrej Šircelj (SDS) in proračunu očital, da Slovenije ne bo popeljal iz krize.

Vlada s proračunoma za prihodnji leti zasleduje cilj konsolidacije javnih financ. Proračunski primanjkljaj, ki je za letos dovoljen v višini 1,5 milijarde evrov, naj bi se prihodnje leto znižal na eno milijardo evrov, kar izraženo v deležu BDP pomeni 2,9 odstotka. Leta 2015 se bo dodatno znižal na 2,4 odstotka BDP.

Bratuškova v zaupnico prepričana

Preverjanje zaupanja v DZ v roku enega leta je aktualna vlada zapisala že v koalicijski pogodbi, poteza Bratuškove, ki se je za to odločila prej, pa je marsikoga presenetila. Sama je bila prepričana, da bo zaupnica izglasovana, v nasprotnem primeru bi namreč sledile predčasne volitve in spopadanje z razmerami brez operativne vlade s polnimi pooblastili.

Poslanci opozicije so ob obravnavi proračunov za prihodnji dve leti opozarjali, da sta nerealna in nista razvojno naravnana, med prihodki pa da ne upoštevata drugega kot nove davke. Še posebej so nasprotovali davku na nepremičnine, katerega uvedbo s 1. januarjem 2014 bo DZ predvidoma prav tako podprl še danes.

Proračun za leto 2014 je DZ sprejel že decembra lani, njegove spremembe pa so potrebne zaradi bistvenega poslabšanja napovedi o gospodarski aktivnosti. Medtem ko je veljavni proračun temeljil na vrnitvi k skromni gospodarski rasti že v letu 2014, pa si te po novih napovedih ne moremo obetati prej kot leta 2015.

Proračunski prihodki so prihodnje leto predvideni v višini 8,6 milijarde evrov, odhodki pa bodo znašali 9,6 milijarde evrov. V primerjavi z letošnjim proračunom to pomeni, da se bo moral primanjkljaj oklestiti za krepke pol milijarde evrov. V letu 2015 se prihodki povečujejo za nekaj milijonov evrov, bolj pa se zmanjšuje poraba, tako da se bo proračunski primanjkljaj zmanjšal na 859 milijonov evrov.

Komentarjev 17
  • privat 08:19 29.november 2013.

    in kako sprejemati nekaj ,če imajo zavarovalnice vse pod sabo..treba je da zavarovalnice sprejemajo zakone!

  • Kranjica 22:06 15.november 2013.

    Kako ne bi bila prepričana v zaupnico, saj ima vladna koalicija vendar večino. Če že ne zna voditi vlade, pa zna vsaj šteti.

  • Kranjica 22:03 15.november 2013.

    Nekateri sodimo politike po pameti, drugi pa jih po videzu. Sicer pa, lahko ti posodim stolček, da se je boš nagledal!