Slovenija
39 ogledov

Izgubarski semaforji

V JP LPT so lani že zaposlili 30 delavcev za novo dejavnost – za njihove plače b Žurnal24 main
Dela materiala, ki ga Javno podjetje LPT naroča z javnimi naročili, ne bi bilo treba kupiti, če bi semaforje še upravljala Javna razsvetljava.

Objavljenih je sedem javnih naročil Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (JP LPT) in vsa so, kot je povedala njihova tiskovna predstavnica Darja Pungerčar, namenjena enoti svetlobe in svetlobne signalizacije.

 

Jedro spora

Koncesija. Ljubljanski župan Zoran Janković se je za odvzem koncesije JR-ju odločil, potem ko so brata Tadej in Matej Počivavšek ter Goran Bojovič iz podjetja Enlux odkupili večinski delež tega podjetja. Enlux je s tem povečal svoj delež v JR na 51,15 odstotka, MOL pa je ostala lastnica 43,7 odstotka. Direktor JR je takrat napovedal tožbo proti MOL, a trenutno ni želel komentirati, kaj se z njo dogaja.

Naročilo za obnovo talnih označb in barvanje drogov, naročilo za intervencijska gradbena dela, v katerega so vključene tudi ure delavcev in uporaba strojev, ter naročilo materiala za vzdrževanje semaforske opreme se iztečejo že v sredo prihodnji teden, naročila električnih kablov, prometnih znakov in signalizacije, materiala za barvanje talnih označb ter materiala za vzdrževanje sistema potopnih količkov in videonadzora pa aprila.

"Blago in material se naročata zaradi potreb rednega vzdrževanja obstoječe opreme in zaradi prenosa gospodarske javne službe na javno podjetje,"
je nakup novih semaforjev pojasnil Viktor Bezek iz JP LPT. Dodal je, da se bo z dobavitelji sklenil okvirni sporazum za naslednja štiri leta, blago pa se bo dobavljalo glede na potrebe.

Naročila tudi zaradi spora
JP LPT je namreč lani v upravljanje prevzelo semaforje, urejanje svetlobnih prometnih znakov in vzdrževanje cestnih naprav od podjetja Javna razsvetljava Ljubljana (JR). Mestna občina Ljubljana (MOL) je z njimi prekinila koncesijo za te dejavnosti zaradi spora. JR pa sicer še upravlja obcestno razsvetljavo v mestu.

Direktor JR Marko Bizjak je povedal, da bi verjetno tudi sami nakupili nekaj od naročenega materiala, nekaj pa so ga imeli že pripravljenega. Lani so namreč že začeli zamenjevati stare semaforje z novejšimi, varčnejšimi z LED-žarnicami. "A nekatere stvari se verjetno podvajajo," je dodal Bizjak.

Naročili bodo vozila
Ne nazadnje je JP LPT spremenil tudi letošnji poslovni načrt zaradi nove dejavnosti. Za stroške blaga, materiala in storitev namerava za novo dejavnost porabiti 2,4 milijona evrov oziroma za kar 139 odstotkov več od sprva načrtovanega. Kot je potrdila Pungerčarjeva, nameravajo kmalu objaviti še javno naročilo za več kombijev, servisnih in poltovornih vozil, dve avtodvigali in nekaj osebnih avtomobilov za vzdrževanje cestne signalizacije in semaforjev. Zanje je v spremenjenem poslovnem načrtu že predvidenih 930 tisoč evrov.

Skupno bo javno podjetje nova dejavnost stala 4,2 milijona evrov, zaradi nje pa, kot navajajo v poslovnem načrtu, letos načrtujejo slabih 156 tisoč evrov izgube.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.