Slovenija
14 ogledov

Izgubili smo 23 odstotkov družin

Kranjska čebela ali sivka se od drugih pasem jasno razlikuje, tudi po učinkovito Žurnal24 main
Čebele. Tudi minister podpisnik peticije.

“Brez težav podpišem za ohranitev slovenske čebele,” je dejal kmetijski minister Dejan Židan, preden je včeraj podpisal peticijo Čebelarske zveze Slovenije (ČZS). Čebelarji so Židanu predali več kot 30 tisoč podpisov, da se kranjska čebela razglasi za ogroženo.

Spet večje izgube
Čebelarji so letos izgubili povprečno 23 odstotkov, v okolici Ljubljane pa tudi do polovico čebeljih družin. Zato si v ČZS med drugim prizadevajo, da bi čebelo razglasili za ogroženo tako v Sloveniji kot drugod v Evropski uniji, da bi povečali čebelje paše in število raziskav s področja ohranjanja čebel.

“Izgubam čebeljih družin se ni možno popolnoma izogniti, mogoče jih je pa zmanjšati z boljšim poznavanjem vzrokov,”
pravijo.

Po mnenju Petra Skoberneta z okoljskega ministrstva (MOP) obstajajo realne možnosti, da se kranjska čebela razglasi za ogroženo, “saj podatki kažejo na upad populacije te avtohtone pasme”. Dodaja, da je treba dobro poznati vse vzroke ogroženosti, da se lahko določijo, in če je treba, tudi predpišejo ustrezni ukrepi.

“Ministrstvo trenutno še nima strokovnih ocen in meril, na podlagi katerih bi bilo mogoče kranjsko čebelo razglasiti za ogroženo,” pojasnjujejo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Židan je napovedal pravno ureditev čebelarstva znotraj zakona o živinoreji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.