Slovenija
20 ogledov

Izgubljali so čas

Novorojenček. Jerca Božič Kranjec
Smrt. Če bi si dežurstvo predala prav, bi bilo drugače.

Najpomembnejši izmed vzrokov za smrt Aleksa Salamona pred sedmimi leti v porodnišnici je bil izguba časa, je včeraj sodišču povedal Edvard Kralj, izvedenec sodne medicine.

Med vzroki smrti, ki so jih navajali izvedenci, sta tudi prevelika količina umetnih popadkov in vakuum, ki ga je porodničar Marjan Pavlin izvajal še pred (takrat že prepoznim) carskim rezom.

Ob 7. uri, ko bi si po dobri klinični praksi, kot je dejal Vasilij Cerar, ki je v porodnišnici opravil izredni strokovni nadzor, porodničarja Stanislav Mijajlović in Pavlin morala predati dežurstvo, je bil namreč otrok še živ in zdrav. Umrl je nekaj minut po 9. uri.

Čakanje na drugega dežurnega je po Cerarjevem mnenju Mijajlovića pripeljalo do napačne odločitve, saj je bil carski rez ob 7.30 že nujen. S prejšnjih obravnav je znano, da je Pavlin tistega dne zamujal v službo, po prihodu pa se tudi ni takoj odpravil v porodni blok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.