Slovenija
137 ogledov

Izgubljate lase?

Lasje
1/9
Shutterstock
Preden posežete po še eni neučinkoviti kozmetiki – spoznajte zgodbo Marka in si povrnite močne in goste lase

Zagotovo ste prepričani, da ne obstaja učinkovit in splošno dostopen način, ki poskrbi, da tanki in razredčeni lasje končno nehajo izpadati in pridobijo gostoto. Tako je bilo v primeru Marka iz Kopra, ki je z alarmantno hitrostjo izgubil lase, da bi kasneje, kljub vsemu prepričevanju, ta proces obrnil. Danes na tisoče žensk in moških sledi njegovemu zgledu in svojim lasem vračajo gostoto, se znebijo visokega čela in obrnejo proces plešavosti. Vse to v samo enem mesecu. Ampak pojdimo od začetka ...

Od nevihtno temnih kodrov do plešastega tipa

Med študiranjem so bili črni kodri moj zaščitni znak, vse pa se je spremenilo jeseni, dve leti nazaj – se spominja Marko. Nekega jutra sem opazil veliko las na vzglavniku ... Do takrat se to ni še nikoli zgodilo. Mislil sem, da je to znak stresa pred prihajajočimi izpiti. Slišal sem tudi, da v tem letnem času lasje naravno izpadajo. Kljub temu mi je nekaj govorilo, da to ni normalno, ampak imel sem upanje, da bo minilo tako hitro, kot se je pojavilo. Kmalu sem spoznal, kako močno sem se motil ...

Noben zdravnik mi ni znal pomagati

Nekaj mesecev kasneje sem med česanjem las opazil, da je moje čelo vizualno postalo večje. Začel sem bolj podrobno pregledovati in ko sem počesal pramen las... Po straneh sem bil plešast! Kako da nisem tega opazil že prej? Bil sem prestrašen! Pa saj imam šele 24 let, nemogoče je, da bi postajal plešast! Zdaj sem vedel, da je vsak dan vreden zlata. Šel sem do zdravnika, ta pa je samo pogledal moje lase in povedal: „To je primer prezgodnje plešavosti, na žalost se to ne da obrniti. Morate se pripraviti na to, da boste v roku enega leta izgubili več kot 80 % las”.

Nisem mogel verjeti. Proces, ki pri veliko osebah traja po nekaj deset let, bi se moral pri meni odviti v le enem letu? Med iskanjem rešitve sem obiskal še pet drugih zdravnikov, z upanjem na to, da mi bo le eden od njih postavil drugačno diagnozo ali dal zdravilo, ki bi upočasnilo proces. Kljub temu je vsak izmed njih povedal, da se plešavosti ne da premagati, ker so moji mešički preprosto odmrli.

Počutil sem se grozno, začel sem hoditi s kapo

Padel sem na izpitih, izogibal sem se druženju s prijatelji.Ostrigel sem se na kratko, da bi bila plešasta območja manj vidna.Moj obraz se je spremenil in izgledal sem, kot da bi imel 30 let. Znanci so me nehali prepoznavati. Starše sem obiskal šele za praznike. Ko sem stal pred vrati mi je moja mama v pozdrav rekla samo „O moj Bog, Marko, kaj se ti ...”. Besede so se ji zataknile v grlu. Od takrat sem začel nositi kapo, saj mi pogledi mimoidočih niso dali miru.

Glede na to, da mi nihče ni znal pomagati, sem se odločil vzeti stvari v svoje roke. Kupil sem več deset šamponov in balzamov, da bi začel lasten tretma. Kmalu sem opazil, da so lasje postali bolj mehki – to je dober znak – sem pomislil. Naslednjega dne me je zbudil močen srbež glave. Izkazalo se je, da sem dobil ogromno prhljaja. Brez razmisleka sem vrgel vse „čudovite formule” neposredno v koš.

Nepričakovan prelom

Odločil sem se, da se bom pomiril in ne bom mislil o svojih laseh, oziroma pomanjkanju njih. Takrat se je nepričakovano zgodil prelom. Med brskanjem po forumih sem naletel na temo neke metode za rast las. Prva misel: hvala lepa, komaj sem pozdravil prhljaj. Ko sem že hotel zapreti stran je mojo pozornost pritegnilo število komentarjev, bilo jih je več kot 3 tisoč. Pisali so mladi, stari, ženske, moški... vsi so govorili o eni stvari. Izmenjavali so rezultate in spraševali, kje lahko najdejo to metodo. Ena izmed oseb je dodala raziskave na to temo.

Razlog je motnja rastne faze lasa

Iz njih sem razbral, da je ekipa švicarskih trihologov, torej strokovnjakov za bolezni las, izvedla raziskave, ki so pokazale, da je za izpadanje las odgovorna mikroskopska struktura, imenovana kolagenska ovojnica. Izkazalo se je, da ta ovija vsako korenina lasa, ko pa je njeno delovanje moteno, pa se začne strjevati in zategovati. Ustvari zanko, ki zapre dotok hranilnih snovi, to pa povzroči motnjo v ciklu rasti lasa. Začne se proces plešavosti.

Raziskovalci so ugotovili, da so mešički brez las uspavani – in ne tako kot sem prej slišal – odmrli. Zahvaljujoč temu znanju so razvili rešitev, ki zrahlja kolagensko ovojnico in podaljša anagensko fazo rasti lasa, ko le-ta najbolj intenzivno raste.Ravno to je bila tema foruma, na katerega sem naletel. To je moja zadnja možnost, sem pomislil.

Lasje so začeli rasti kot ponoreli

Bil sem poln upanja, ampak močno sem se bal tudi razočaranja. To metodo sem uporabljal vsak drug dan. Po enem tednu sem opazil, da so lasje resnično opazno debelejši, pri pregledu plešastih območij pa sem opazil majhen mešiček! Kmalu so bili novi lasje še bolj vidni. Težko mi je bilo to verjeti, da metoda resnično deluje tako, kot so opisali. Odpovedal sem se kapi in se prvič po mesecih srečal s prijatelji.

Ko so ljudje slišali, da sem pred kratkim skoraj postal plešast, so v moje lase nejeverno strmeli

Kmalu sem si povrnil samozavest, spet se počutim odlično, ko se pogledam v ogledalo. Nihče mi ne verjame, da sem bil nekoč skoraj plešast. To rešitev priporočam vsakomur, ki bi želel zaustaviti izgubo las in jim vrniti gostoto. Metoda, ki je rešila moje lase je postala širše dostopna, sedaj tudi v Sloveniji. Zahvaljujoč svoji učinkovitosti pridobiva veliko pozitivnih ocen med strokovnjaki in osebami, ki so že premagale plešavost in redčenje las.

Spoznajte metodo, zahvaljujoč kateri je Marko zaustavil plešavost in zgostil lase v roku enega meseca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.