Slovenija
32 ogledov

Izgubljene otroke so le našli v Dobovi

Izgubljeni otroci Drušvo Up
V teh dneh je med begunci in migranti, ki prečkajo Slovenijo, tudi ogromno tragičnih trenutkov, ko posamezniki iščejo svoje mame, otroke, prijatelje ... Večina zgodb se po posredovanju slovenske policije konča srečno.

"Iščemo pogrešane otroke. Delite!"  so na Facebook strani danes sporočili člani prostovoljnega društva Up z Jesenic, a k sreči so danes opoldne dobili informacijo, da so slovenski policisti v Dobovi le našli tri izgubljene otroke, ki so izginili včeraj. Dva majhna bratca in sestrica Shoahaib Faizi (5 let), Fardin Faizi (10 mesecev) in Mena Faizi (2 leti in 8 mesecev) so se na slovensko-hrvaški meji ločili od babice, s katero so potovali v Avstrijo, kjer jih čaka oče. 

Po besedah predsednice Društva Up Faile Pašič Bašič, njihovi prostovoljci na meji sicer ves čas pomagajo družinam, ki so na poti izgubile stik.

Problem izgubljenih družin

Mali begunec iz Iraka  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tudi na Šentilju, ki je tudi največja slovenska izstopna točka, vsakodnevno v sprejemnem centru pogrešane svojce in prijatelje išče veliko ljudi. Pri prevozu iz Posavja oziroma že pred vstopov v Slovenijo se veliko število družin loči. Posamezniki pa s pomočjo prostovoljcev, policije in Rdečega križa iščejo svoje sestre, mame, otroke, starše, brate, prijatelje …

Tudi mi smo že pisali o malem štiriletnem Ahmedu Al Salamatu, ki se je pri vstopu v Slovenijo ločil od svoje mame. Tudi ona bi morala prispeti v največji slovenski namestitveni center, a je nato tam več ur niso našli. Znanec, ki je v tem času pazil na štiriletnika, pa ni vedel, kaj naj stori: "Kako naj odidem v Avstrijo, če ne vem, kaj se bo zgodilo z dečkom. Ga naj pustim tu ali ga vzamem s seboj?“

Ugrabitve otrok zaradi lažjega prehajanja meja

Prav otroci pa so na tej poti pogosto tudi tarče ugrabitev, saj jih nepridipravi želijo izkoristiti za lažjo pot. Na ta način se je na Šentilju znašel sam tudi sedemletni Ahmed, a so nato slovenski in avstrijski policisti po dobrem dnevu že našli njegovo mamo, ki je med tem že prečkala mejo. V vmesnem času je nanj popazila humanitarka Barbara Novak iz društva NI-LU iz Srca do src, ki je povedala, da je bila "nekakšna nadomestna mama".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1