Slovenija
19 ogledov

Izgubljeni v knjigah

Knjige Saša Despot
28. Slovenski knjižni sejem bo 40 tisoč obiskovalcem čas krajšal s sto tisoč knjigami.

“Glede na čas, ki ga doživljamo, smo bili februarja nekoliko skeptični, vendar danes lahko z veseljem povemo, da bo knjižni sejem polno zaseden tako po razstavljalcih kot vsebinah in dogodkih,” je pred začetkom 28. Slovenskega knjižnega sejma, ki bo Cankarjev dom v torek pregrnil s knjigami, povedal predsednik upravnega odbora sejma Rudi Zaman.

Polna zasedenost sejma v številkah pomeni marsikaj: na primer sto tisoč knjig na približno 1.300 kvadratnih metrih, saj bodo predstavljeni tako letošnji naslovi kot vsa bera zadnjih desetih let, ali recimo 40 tisoč obiskovalcev, kolikor jih – tudi zaradi prostega vstopa – med 21. in 25. novembrom pričakujejo organizatorji z 92 razstavljalci na 106 razstavnih prostorih. Ali pa tudi štiri nagrade, ki jih bodo podelili v času sejma (Schwentnerjeva nagrada za življenjsko delo ter nagrada za najlepšo knjigo, najboljši prvenec in najboljši prevod) in za katere predsednik Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev Zdravko Kafol želi, da bi dobile prostor v medijih, čeprav se zaveda, da je zanje pomembnejše to, kaj je na Oskarjih nosila Meryl Streep.

Srce sejma – debate

Uradno odprtje sejma bo že 20. novembra ob 18. uri s slavnostnim govornikom, tržaškim pisateljem Borisom Pahorjem, nato pa bo v preddverjih Cankarjevega doma završalo na 130 dogodkih; od razstav in otroških prireditev do pisateljskega odra in debatnih kavarn.

“To je prostor, kjer se izmenjujejo mnenja,” je o srcu sejma povedala Valentina Smej Novak, ki bo bdela nad debatami, in dodala, da bodo pokrivale štiri teme: strokovne, humanistično-duhovne, aktualne politično-družbene in debate na temo digitalizacije knjige.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.