Slovenija
1 ogledov

Izgubljenih 400 tisočakov

Franc Kangler, župan mariborske občine, in SVLR ne govorita o enakih zneskih, če Žurnal24 main
"Evropski" denar je v Mariboru nepravilno porabljen. Nekaj sto tisoč evrov manjka.

Razpisov za javna naročila za evropske projekte naj na mariborski občini ne bi izpeljali v skladu z zakonitostmi. Prav to naj bi bili sumi Službe Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR), da že pet mesecev preverja pravilnost postopkov. Zato še ni denarja iz evropske vreče in ga niti ne bo, dokler SVLR ne konča svojega dela. Rezultate in pojasnila SVLR obljublja konec tega tedna. Če bodo ugotovili nepravilnosti, denarja ne bo.

 
720

minimalnih plač znaša razlika med občinskimi zahtevki in podatki SVLR.

Različni zahtevki
Občina na ta evropska sredstva računa, saj je te projekte (krožišče C4, obnova Karantene in cesta Kamnica–Spodnja Kungota) že plačala iz občinskega proračuna, a zaplete se pri višini teh sredstev. Podatki občine in SVLR se namreč razlikujejo. Za omenjene projekte občina načrtuje sredstva v znesku okrog 3,8 milijona evrov, a s SVLR so nam posredovali zneske sofinanciranja, ki so za dobrih 400 tisoč evrov nižji. Na občini pravijo, da o zmanjšanju sredstev še niso obveščeni.

Poudarimo, da so še pred dvema mesecema na SVLR odgovarjali, da jim je občina posredovala zahtevke za izplačilo v znesku dobrih štirih milijonov evrov. Od kod in zakaj zdaj tolikšna razlika, na SVLR ne odgovarjajo.

Od kod sedem milijonov?
Na mariborski občini pravijo, da bi morali do konca lanskega leta prejeti sedem milijonov evrov za evropske projekte. A k temu znesku prištevajo tudi sredstva za projekt lutkovnega gledališča v znesku 1,5 milijona, čeprav je bilo sredi aprila na njihovo željo financiranje projekta spremenjeno.

"Upravičencu je bil poslan aneks k pogodbi o sofinanciranju lutkovnega gledališča, ki na željo mariborske občine spreminja dinamiko sofinanciranja," so sporočili s SVLR. Iz občinske specifikacije predvidenih evropskih sredstev je še razvidno, da se ob lutkovnem gledališču v letošnje leto prenašajo tudi evropski prihodki v znesku okrog 1,5 milijona evrov.

Skrivnostni odvetnik
Občina zoper državo pripravlja tožbo zaradi neizplačila evropskih sredstev, ki pa je še ni vložila. "Pogovarjamo se z odvetnikom, tako se še nismo odločili, ali bomo vložili tožbo ali izvršbo," razlagajo. Občina je za tožbo najela odvetnika, a njegovega imena ne razkriva, čeprav bo plačan iz občinskega proračuna.

 
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.