Slovenija
133 ogledov

Izhod v sili tudi skozi reklamo

Prelepljen avtobus Saša Despot
Oglasna folja se ob razbitju okna strga in ne ovira izhoda v sili.

Oglasne folije, s katerimi so prelepljeni nekateri potniški vlaki in mestni avtobusi, ne preprečujejo razbitja oken in ne ovirajo izhoda v sili, na skrbi našega bralca odgovarjajo v Slovenskih železnicah (SŽ) in Ljubljanskem potniškem prometu (LPP). Gre za luknjičaste samolepilne PVC-folije, ki omogočajo vidljivost iz vozil, prepuščajo svetlobo v notranjost in se ob razbitju steklenih površin strgajo, zagotavljajo.

"Za vse namestitve oglasnih sporočil na avtobuse se izvede postopek posamične odobritve predelave pri ustrezni pooblaščeni ustanovi, kar predstavlja izpolnitev vseh pogojev iz veljavne zakonodaje in vključuje tudi pogoje za razbitje stekla v primeru sile," je razložila Tamara Deu Ošlak iz LPP.

Vandali so to že dokazali

Primera nesreče, v kateri bi potniki morali razbiti okno vlaka ali avtobusa, polepljenega s folijo, še ni bilo. So pa pri SŽ že večkrat obravnavali primere, ko "so vandali brez težav razbili okna, na katerih je bila folija".

Kladivo in gasilna naprava

Na LPP poudarjajo, da je za varnost potnikov poskrbljeno v skladu z vsemi predpisi: "Kladiva za razbijanje oken izpolnjujejo svojo nalogo za rešitev v sili, saj so homologirana po pravilih veljavne zakonodaje." Poleg kladiv pa so na avtobusih tudi gasilne naprave in prva pomoč, imajo pa tudi neposredno povezavo s prometno pisarno in tako imenovani gumb za paniko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.