Slovenija
19 ogledov

Izigrali podizvajalce

Na RKS pravijo, da so bili glede bančne garancije za 8,4 milijona evrov vreden h Žurnal24 main
Iz današnje primorske izdaje Žurnala24: Hotel Arija. Kriminalisti na RKS. Denar do podizvajalcev ni prišel. Kdo je kriv za napake?

"Rdeči križ Slovenije (RKS) se je zavezal k spoštovanju zakona o javnem naročanju, in to v pogodbi s službo vlade za lokalno samoupravo, saj je za projekt dobil 40 odstotkov evropskih sredstev. Tudi v pogodbi z Vegradom je ta dal pooblastilo RKS za neposredno poplačilo podizvajalcev, a se tega niso držali. Vse so plačali neposredno Vegradu oziroma faktorskim družbam. Šlo je za pranje denarja," pravi Darko Viler, prokurist koprskega podjetja Radiel Group.

            1,5
do dva milijona evrov so izgubili podizvajalci, ker jih RKS ni neposredno poplačal.

Kot podizvajalcu pri gradnji hotela Arija na Debelem rtiču mu je RKS ostal dolžan še več kot 800 tisoč evrov. Proti neznanim storilcem na RKS in Vegradu je Viler zato podal kazensko ovadbo in prijavo protikorupcijski komisiji.

Na Policijski upravi Ljubljana so nam potrdili, da vodijo predkazenski postopek zaradi suma, da so bila na RKS storjena gospodarska kazniva dejanja. Da so zadevo predali policiji in tožilstvu, so nam dejali tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije.

RKS ob 1,5 milijona
Že septembra pa smo v Žurnalu24 razkrili, da je na objektu kar 314 napak. Toda RKS bančne garancije ni niti podaljšal niti uveljavil, zato je ob 1,5 milijona evrov. Na RKS pravijo, da jim je ni uspelo podaljšati zaradi Vegradove nelikvidnosti, unovčiti pa je niso mogli, ker ni bil izpolnjen pogoj – uporabno dovoljenje. A tega dejansko ni bilo mogoče izpolniti. Podpisnik vseh pogodb in kot tak odgovoren je bil Borut Miklavčič, takratni predsednik RKS. Toda na RKS za nepravilnosti krivijo nadzornika Alojza Unetiča, ki so ga tudi ovadili, češ da jim ni pravočasno predal vse dokumentacije. Ta je obtožbe zavrnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.