Slovenija
8 ogledov

Izključili bi dodatke

Žurnal24 main
Ministrstvo za delo pripravlja nov zakon, ki bo na novo definiral minimalno plačo.
“Mnenje ministrstva je, da nikakor v minimalno plačo (MP) ne morejo biti vključeni dodatki za nadurno delo, nočno delo, delo ob nedeljah in praznikih ... Vse to je treba iz minimalne plače izključiti,” je za Žurnal 24 povedal vodja strokovne skupine na ministrstvu za delo Peter Pogačar.

 

Različne ureditve

Na Nizozemskem MP vključuje vse dodatke. V Španiji je MP le osnovna plača, na katero se dajo dodatki. Po mednarodni konvenciji ILA pa se v MP ne vštevajo dodatki za težke delovne pogoje, nadurno delo in podobno.

Strokovna skupina, v kateri poleg predstavnikov ministrstva sedijo tudi sindikalisti in delodajalci, naj ne bi določila višine minimalne plače, pač pa naj bi dorekla, kaj sploh sodi v minimalno plačo. Gre za vprašanje, ali je to osnovna plača, na katero dobi delavec še dodatke, ali pa se ti štejejo v znesek minimalne plače, je pojasnil Pogačar. V zdajšnji zakonodaji je namreč minimalna plača opredeljena zelo splošno – da gre za plačo za polni delovni čas. Zato nekateri delodajalci lahko (razen nadur), vanjo vštevajo dodatke za težke delovne pogoje, minulo in nočno delo ter delo za praznike.

Skupina socialnih partnerjev se je pod novo vlado sestala komaj dvakrat, a se je zaradi vztrajanja delodajalcev, da definicije MP ni treba spreminjati, že razšla. Ministrstvo bo zdaj samo pripravilo izhodišča za spremembe, ki jih bo obravnaval Ekonomsko-socialni svet.

Tatjana Čerin iz Gospodarske zbornice: "Ne vidimo razloga, da bi spreminjali definicijo minimalne plače. Ta naj bo še naprej sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov ter plačila za poslovno uspešnost, če je to dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi. Minimalna plača je zame socialni korektiv, ko mora delodajalec delavcu dati minimalno plačo, ker s svojim delom ne dosega tega zneska. Če bi MP postala izhodiščna ali minimalna osnovna plača, to pomeni blazen porast stroškov in ogroženost številnih delovnih mest."

Jakob Počivavšek, KSS Pergam: "Zdaj delavec ne glede na to, ali dela v nedeljo ali na praznik, lahko dobi enako kot delavec, ki na nedeljo ali praznik ne dela ali ki ni izpostavljen posebnim pogojem na delovnem mestu. Ta dva delavca sta s tega vidika postavljena v neenak položaj. Za različno delo oba na koncu dobita enak znesek. Sindikati si zato prizadevamo, da bi se dodatki, ki so odvisni od delovne dobe, posebnih pogojev dela in delovne uspešnosti, izvzeli iz minimalne plače."


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.